O kuchni huculskiej opisanej przez Stanisława Vincenza w "Drodze przez mąkę" opowiedział Zbigniew Kmieć - szef kuchni i ekspert kulinarny.
Stanisław Vincenz (1888-1971) to polski prozaik i eseista, a jednocześnie miłośnik i znawca Huculszczyzny (region w zachodniej części Ukrainy, na obszarze Karpat Wschodnich). Urodził się właśnie w tamtych okolicach, we wsi Słoboda Rungurska (dziś Ukraina, wtedy część Austro-Węgier). Dziełem jego życia stał się epos powieściowy "Na wysokiej połoninie".
***
"Droga przez mąkę" to program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją. Autor programu, Łukasz Modelski, omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto pojawiają się recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie każdej audycji wybrzmiewa utwór muzyczny z krótkim omówieniem. Jest to muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór "pasujący" do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.
Prowadzący Łukasz Modelski to historyk sztuki i znawca średniowiecza. Przez większość życia zawodowego – redaktor. O sobie pisze tak:
Autor kilku zbiorów wywiadów. Z równą przyjemnością konsumuje posiłki i literaturę. Spośród różnych obszarów kultury najmniej rozumie kulturę fizyczną.
Zobacz także:
26:40 2022_02_27 11_02_08_PR2_Droga_przez_make.mp3 Stanisław Vincenz i kuchnia huculska (Droga przez mąkę/Dwójka)
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Zbigniew Kmieć (szef kuchni i ekspert kulinarny)
Data emisji: 27.02.2022
Godzina emisji: 11.00