Slow food zakłada jedzenie w spokoju, bez pośpiechu i w skupieniu. Podczas posiłku należy się delektować smakiem i zapachem potraw. Nie ma mowy o jedzeniu w biegu, w barach szybkiej obsługi, czy wręcz na ulicy.
– Slow food to ruch społeczny, który powstał po to, by promować czerpanie przyjemności z jedzenia, cieszenia się nim – mówił w radiowej Czwórce Sławomir Wrzosiński. – W slow foodzie namawiamy wszystkich, by zwolnili choć na chwilę. To nie oznacza, by położyć się do góry brzuchem, ale mieć takie momenty, kiedy się zwalnia. Popatrzmy na świat, na to co jemy – to bardzo ważne rzeczy, które zmieniają jakość życia – wyjaśniał.
Gość Polskiego Radia mówił wtedy, że żywność typu slow food ma spowodować, że człowiek na chwilę oderwie się od codziennych obowiązków, by w ciszy i spokoju ducha zjeść coś smacznego i zdrowego. Jak podkreślał, slow food to pochwała tradycji, duma z oscypka, rozkoszowanie się smakiem i życiową harmonią. To ruch społeczny skupiający różnych ludzi wielu profesji. Slow food obecny jest w kinie, kuchni, życiu.
Ostatnie lata nadają jednak temu zjawisku nowy wydźwięk. Slow food to już nie tylko moda, trend, sposób na przyjemniejsze i pełniejsze życie. Problemy z dostępem do żywności i jej rosnące ceny sprawiają, że na jedzenie z konieczności patrzymy w sposób bardziej zrównoważony, doceniając lokalne zasoby i rozważniej podchodząc do spożywczych zakupów.
29:14 2022_08_25 17_30_09_Dwojka_O_wszystkim_z_kultura.mp3 Zmiany kulturowe a sposób żywienia (O wszystkim z kulturą/Dwójka)
***
Tytuł audycji: O wszystkim z kulturą
Prowadził: Michał Płociński
Gość: Aneta Wawrzyńczak (dziennikarka i reportażystka)
Data emisji: 25.08.2022
Godzina emisji: 17.30