Dania, które odchodzą w zapomnienie

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2022 14:00
Drobne ptactwo, wielość gatunków ryb, podroby, zimne mięsa, różne typy rosołów i barszczy. W sentymentalną podróż do świata dań, które odchodzą w przeszłość, wybieraliśmy się w "Drodze przez mąkę" razem z restauratorem Zbigniewem Kmieciem.
W kuchni królują nowe trendy i inspiracje z całego świata, przez co tradycyjne gotowanie odchodzi do lamusa
W kuchni królują nowe trendy i inspiracje z całego świata, przez co tradycyjne gotowanie odchodzi do lamusaFoto: Shutterstock/Martin Manullang

Rozmawialiśmy o tym, jak smakowała dawna kuchnia i w jaki sposób przyrządzane były poszczególne potrawy. Sprawdzaliśmy, skąd można czerpać wiedzę o tym, jak kiedyś gotowano, i czy są jeszcze miejsca, w których można spróbować jedzenia rodem z minionych epok.

Zapraszamy Państwa na tę kulinarną - i niewątpliwie smakowitą - podróż do przeszłości.

***

"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.

Autor programu Łukasz Modelski omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto w audycji: recenzje książek kucharskich, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie pojawia się utwór muzyczny z krótkim omówieniem - jego autorski wybór "pasuje" do głównego dania, czyli tematu kulinarnego poruszanego w programie.

Łukasz Modelski jest historykiem sztuki specjalizującym się w epoce średniowiecza. Przez większość życia zawodowego pracuje jako redaktor.

Jest autorem kilku zbiorów wywiadów. Jak przekonuje, z równą przyjemnością konsumuje posiłki i literaturę, a spośród różnych obszarów kultury najmniej rozumie kulturę fizyczną.

Posłuchaj
27:54 Dwojka Droga przez make 2022_09_04-12-30-40.mp3 Dania, które odchodzą w zapomnienie (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Zbigniew Kmieć

Data emisji: 4.09.2022

Godzina emisji: 12.30

Czytaj także

Branża gastronomiczna wspiera Ukrainę

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2022 12:00
Polscy restauratorzy, kucharze, winiarze włączyli się w akcję pomocy Ukraińcom. Przybiera ona bardzo różne formy - od przekazywania części swojego utargu, poprzez gotowanie dla uchodźców, po realizację zamówień dla ukraińskiego wojska. O szczegółach mówiliśmy w audycji.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak pieprz i papryczki chili zmieniły historię świata

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2022 14:00
Nie od dziś wiadomo, że przyprawy wpłynęły na historię człowieka. I nie chodzi tu tylko o konserwowanie za ich pomocą żywności, ale o budowane dzięki nim fortuny, powstawanie nowych szlaków handlowych oraz odkrycie Nowego Świata. O miejscu pieprzu i papryczek chili w Europie, Azji i obu Amerykach w najbliższej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" opowie Anna Kwiatkowska, dziennikarka i podróżniczka.
rozwiń zwiń