"Enoturystyka" to termin określający podróże po regionach słynących z produkcji wina. Podczas takich wypraw odwiedza się najsłynniejsze piwnice, winoteki, winnice i muzea, uczestnicząc w festynach winiarskich oraz degustacjach. Enoturyści łączą więc zamiłowanie do podróży oraz dobrego wina. Dzięki takim podróżom mają możliwość nie tylko spróbowania najlepszych trunków, ale również dogłębnego poznania sekretów produkcji: dojrzewania owoców, zbiorów, procesu przygotowania. To również doskonała okazja, aby poznać samych twórców win.
W audycji o turystyce winiarskiej opowiedali zaproszeni goście: Tomasz Prange-Barczyński oraz Wojciech Bońkowski.
***
"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.
Autor audycji Łukasz Modelski omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Pojawiają się również recenzje książek kucharskich, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie zaś wybrzmiewa utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór pasujący do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w danym odcinku cyklu. Emisja w każdą niedzielę, tylko na antenie Programu 2 Polskiego Radia.
27:02 Dwójka Droga przez make 13.02.2022.mp3 Rozmowa z Tomaszem Prange-Barczyńskim i Wojciechem Bońkowskim, autorami książki "Włochy. Opowieści o regionach, winach i ludziach" (Droga przez mąkę/Dwójka)
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Goście: Tomasz Prange-Barczyński i Wojciech Bońkowski (autorzy książki "Włochy. Opowieści o regionach, winach i ludziach")
Data emisji: 13.02.2022
Godzina emisji: 11.00