Gość audycji "Droga przez mąkę" mówił, że wino sprzed wieków było raczej aromatyzowane i słodkie. - Cukier pozwalał utrzymać winu dobrą kondycję, pomagał je zakonserwować. To usprawiedliwiało zwyczaj rozcieńczania wina wodą czy śniegiem praktykowany później przez Greków - wyjaśnił Michał Bardel.
Znawca wina podpowiedział, w jaki sposób w domowych warunkach uzyskać trunek, którym raczono się w starożytności. Michał Bardel gawędził też o współczesnych zagadnieniach związanych z winem. Wyjaśnił dlaczego nie jest fanem win niskoalkoholowych, odniósł się też do gorącego sporu na temat języka, jakim należy mówić o winie.
***
Tytuł audycji: Drogę przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Goście: Michał Bardel (autor książki "Korek czy zakrętka? Wszystko, czego chcesz się dowiedzieć o winie, tylko nie masz kogo zapytać")
Data emisji: 13.10.2018
Godzina emisji: 12.30
bch/pg