Opowieści o włoskich winach i winiarzach

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2022 10:58
Włoskie regiony winiarskie, odmiany winorośli, najnowsze trendy w winiarstwie Półwyspu Apenińskiego i rekomendacje enoturystyczne były tematem kolejnej "Drogi przez mąkę". Naszymi gośćmi byli Tomasz Prange-Barczyński i Wojciech Bońkowski, autorzy książki "Włochy. Opowieści o regionach, winach i ludziach".
.
.Foto: Shutterstock/ER_09

"Enoturystyka" to termin określający podróże po regionach słynących z produkcji wina. Podczas takich wypraw odwiedza się najsłynniejsze piwnice, winoteki, winnice i muzea, uczestnicząc w festynach winiarskich oraz degustacjach. Enoturyści łączą więc zamiłowanie do podróży oraz dobrego wina. Dzięki takim podróżom mają możliwość nie tylko spróbowania najlepszych trunków, ale również dogłębnego poznania sekretów produkcji: dojrzewania owoców, zbiorów, procesu przygotowania. To również doskonała okazja, aby poznać samych twórców win.

W audycji o turystyce winiarskiej opowiedali zaproszeni goście: Tomasz Prange-Barczyński oraz Wojciech Bońkowski.

***

"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.

Autor audycji Łukasz Modelski omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Pojawiają się również recenzje książek kucharskich, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie zaś wybrzmiewa utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór pasujący do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w danym odcinku cyklu. Emisja w każdą niedzielę, tylko na antenie Programu 2 Polskiego Radia.


Posłuchaj
27:02 Dwójka Droga przez make 13.02.2022.mp3 Rozmowa z Tomaszem Prange-Barczyńskim i Wojciechem Bońkowskim, autorami książki "Włochy. Opowieści o regionach, winach i ludziach" (Droga przez mąkę/Dwójka) 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Goście: Tomasz Prange-Barczyński i Wojciech Bońkowski (autorzy książki "Włochy. Opowieści o regionach, winach i ludziach")

Data emisji: 13.02.2022

Godzina emisji: 11.00

Czytaj także

Social eating - nowy trend w internecie

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2022 08:25
W sieci pojawił się nowy trend - social eating. Wszystko zaczęło się od Korei. Pierwsze mukbangi, czyli filmiki z przygotowania jedzenia i jego konsumpcji powstały kilka lat temu. Teraz ta moda podbija świat. 
rozwiń zwiń