Filozofia Johna Locka oraz jej związki z jedzeniem i piciem

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2024 13:00
Jakie miejsce w filozofii Johna Locka zajmuje ananas? O związkach jedzenia i picia z myślą Locka opowiedziała dr Karolina Rychter. 
Jakie miejsce w filozofii Johna Locka zajmuje ananas? To temat tego wydania audycji Droga przez mąkę
Jakie miejsce w filozofii Johna Locka zajmuje ananas? To temat tego wydania audycji "Droga przez mąkę"Foto: Sergey Fatin/Shutterstock

Jakie miejsce w filozofii Johna Locka zajmuje ananas? Dlaczego chłopcy nie powinni jeść za dużo mięsa? Ile i co powinni pić? Które owoce sprzyjają wychowaniu? I jaka jest receptura na idealne naleśniki według filozofa?

O związkach jedzenia i picia z myślą Locka opowiedziała dr Karolina Rychter.  

***

Erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.

Autor programu, Łukasz Modelski, będzie omawiać z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór "pasujący“ do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.


Posłuchaj
29:06 2024_01_21 12_29_38_PR2_Droga_przez_make.mp3 Filozofia Johna Locka oraz jej związki z jedzeniem i piciem (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Data emisji: 21.01.2024

Godzina emisji: 12.30

mo/pj

Czytaj także

Izabela Kamińska o książce "Dzikie drożdże"

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2024 13:00
Opowieść o cywilizacji, ludzkich odkryciach, polityce i wojnach, sztuce, popkulturze i naturze. Owoc podróży, rozmów z winiarzami, lektur i obejrzanych filmów. O książce "Dzikie drożdże" opowie w "Drodze przez mąkę" jej autorka - Izabela Kamińska.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Kodeks smakosza" - podręcznik gastronomii sprzed 200 lat

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2024 13:00
Wydany w 1827 roku "Kodeks smakosza", kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia Horace'a Raissona to kompendium wiedzy na temat wystawnych posiłków.
rozwiń zwiń