Po jakim daniu obowiązkowo trzeba podać nowe widelce? Czyje towarzystwo przy stole najdotkliwiej psuje zabawę? Jak zorganizować obiad z kochanką? Czy nieobecnym należy się toast? O książce porozmawiamy w "Drodze przez mąkę" z Bogusławem Deptułą - dziennikarzem i historykiem sztuki.
29:43 2024_01_14 12_29_48_PR2_Droga_przez_make.mp3 "Kodeks smakosza" - podręcznik gastronomii sprzed 200 lat (Droga przez mąkę/Dwójka)
***
O książce tej rozmawialiśmy już na antenie radiowej Dwójki, w audycji "O wszystkim z kulturą". Gościem był wtedy sam prowadzący "Drogę przez mąkę" Łukasz Modelski, który przekonywał, że już 200 lat temu postulowano, by jeść sezonowo.
- To rzeczywiście jest zadziwiająco współczesne. Autor postuluje - i to jest bardzo mocny postulat - żeby jeść sezonowo. On podkreśla tę sezonowość, on mówi, co kiedy jest dobre, czyli robi to, co wielcy kucharze robili na końcu wieku XX czy nawet w pierwszej dekadzie wieku XXI - tak mówił Łukasz Modelski o "Kodeksie smakosza".
***
"Droga przez mąkę" - erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.
Autor programu, Łukasz Modelski, będzie omawiać z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór "pasujący" do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Data emisji: 14.01.2024
Godzina emisji: 12.30
mgc