Carlo Pertini vs Carl Honoré vs slow foodowy kisiel

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2013 16:10
- Człowiek nie jest stworzony do jedzenia w samotności - twierdzi Carlo Petrini, jeden z liderów ruchu "slow food". W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o najciekawszych książkach poświęconych temu zagadnieniu.
Audio
Carlo Pertini vs Carl Honor vs slow foodowy kisiel
Foto: Glow Images/East News

Jednym z kanonicznych dzieł dla ideologii "wolnego jedzenia" jest książka Carla Honoré, "Pochwała powolności". Jej autor radzi w niej jak dostosować tempo życia do własnych potrzeb, tak by móc się nim cieszyć bez stresu i poczucia gonitwy.

– To podróż przez sfery, które dotyczą współczesnego człowieka najbardziej: jedzenie, medycynę, seks, pracę, czas wolny - opowiadał w Dwójce Łukasz Modelski. - Jest tu trochę grochu z kapustą, ale też sporo sensowych spostrzeżeń - oceniał.

Punktem wyjścia dla życiowej przemiany, według kanadyjskiego autora, jest przeanalizowanie swoich żywieniowych nawyków. Jego zdaniem warto postawić na naturalne produkty. - Najważniejsze żeby czerpać z jedzenia przyjemność - dodaje twórca ruchu "slow food", Carlo Petrini.

Goszcząca w audycji Agnieszka Kręglicka, krytyczka kulinarna, zaprezentowała prosty przepis na potrawę "slow foodową".

- To będzie kisiel. Większości z nas kojarzy się on z torebką, ale żeby było naturalnie, można wziąć żurawinę, dosypać cukru i porządnie zamieszać, najlepiej w blenderze...

Cały przepis w nagraniu audycji.

Zobacz więcej na temat: kulinaria
Czytaj także

"Kuchnia Dantego", czyli gotowanie ze szczyptą recytacji

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2013 18:32
Dwóch Włochów otoczonych nimbem chwały swoich doktoratów stanęło przy garnkach. Wydaje się, że to nieunikniony los, czekający każdego Włocha na obczyźnie. O swojej latającej kuchni opowiedzieli w Dwójce.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Starsza pani, wino i krzepiący omlet

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2013 11:36
W książce "Wtajemniczenia" Michała Komara sędziwa Pani E. wraz z zapraszanymi gośćmi rozprawia o teatrze, literaturze, sztuce, filozofii, obyczajach i swoim długim życiu. My z autorem tej smacznej powieści rozmawialiśmy o kulturze rozmów przy stole.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Żarłoczny włoski kompozytor

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2013 13:34
Przyciężkie metafory, dziwaczne skojarzenia i rzekoma poezja – kogo charakteryzują? Pewnego kompozytora i wielkiego żarłoka, Gioacchina Rossiniego.
rozwiń zwiń