Akcja "Złego" toczy się w Warszawie, gdzie w roku 1954 pojawia się tajemnicza postać mściciela. W tle niezliczonych wątków tej dla wielu kultowej powieści znajdziemy opisaną z pietyzmem i ze swadą stołeczną codzienność, również tę kulinarną.
I tak na Dworcu Głównym można było zjeść schabowego i cynaderki (to całe menu). W innym miejscu można było nabyć kufel złocistego piwa i parówki gotowane (koniecznie) na brązowo.
W audycji, prócz kulinarnie odczytanego "Złego", znalazła się również lista trzech ikonicznych dla Warszawy potraw. Na jedną z nich, niosącą zapach wiślanego mułu, podaliśmy przepis.
Powieść milicyjna, czyli raki w służbie kontrrewolucji
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Andrzej Potocki (historyk, działacz sportowy)
Data emisji: 12.09.2015
Godzina emisji: 12.00
jp