Abrakadabra i głupie pytania? Oto sekrety pasztetników

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2016 10:00
- To nie jest jak w aptece: złożysz coś, dokona się fuzja, kamień filozoficzny i nagle masz pasztet nad pasztetami - podkreślał Eugeniusz Mientkiewicz, kucharz i krytyk kulinarny, opowiadając o przepisach na tę popularną świąteczną potrawę.
Audio
  • O przepisach na świąteczne pasztety opowiadają Zbigniew Kmieć i Eugeniusz Mientkiewicz (Droga przez mąkę/Dwójka)
Sporządzenie dobrego pasztetu to prawdziwa sztuka
Sporządzenie dobrego pasztetu to prawdziwa sztukaFoto: PAP/Jakub Kaczmarczyk

- Znam wielu świetnych kucharzy, którzy zawsze stawiają sobie jakąś abrakadabrę przez robieniem pasztetu i zdają głupie pytania - mówił z kolei Zbigniew Kmieć, restaurator i kucharz.

Jakie są te "głupie pytania", których nie powinien zadawać pasztetnik? Jak poznać właściwy sposób na pasztet idealny? I dlaczego w stosunku do tej potrawy trzeba być... empatycznym?

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadzi: Łukasz Modelski

Goście: Zbigniew Kmieć (restaurator i kucharz), Eugeniusz Mientkiewicz (kucharz i krytyk kulinarny)

Data emisji: 19.03.2016

Godzina emisji: 12.00

jp/kul

Czytaj także

Bóbr to nie tylko wigilijna ryba

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2015 13:00
- Jeszcze w XIX wieku klasyfikowano tego gryzonia jako rybę - zwrócił uwagę Łukasz Modelski. Dlatego bóbr był potrawą postną i podstawą wielu wigilijnych dań.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Soylent i kaszka pieszona, czyli zamienniki mięsa

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2016 12:50
- Nasza tradycja kulinarna przez setki, jeżeli nie tysiące, lat, opierała się na potrawach mięsnych i wytworzyła arcydzieła, które są częścią tożsamości - mówi Paweł Brylski. Czy w przyszłości odetniemy się od tego dziedzictwa?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Rewolucja kulinarna z tęsknoty za migdałami

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2016 18:08
- Elizabeth David wychowała całe pokolenie Brytyjczyków. Pokazała im, co to dobra oliwa czy pasta - opowiada reportażystka Małgorzata Seruga.
rozwiń zwiń