- Polskość coraz bardziej wkracza do restauracji, zachowując przy tym lokalny charakter. I nie chodzi tu o takie produkty, jak marchewka z okolicznych pól czy topinambur, ale np. wędliny czy kumpiaki – dodała Małgorzata Minta, z którą zgodziła się blogerka kulinarna Joanna Mróz.
- Przejawem lokalności w kuchni jest fakt, że belonę występującą do tej pory tylko w nadmorskich smażalniach, można teraz znaleźć w wielu warszawskich, a nawet łódzkich i poznańskich restauracjach - powiedziała Joanna Mróz.
Jakie jeszcze produkty podbijają polską kuchnię i jaką rolę odgrywają dyskonty w odkrywaniu win i polskich przysmaków? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Goście: Małgorzata Minta (dziennikarka kulinarna), Joanna Mróz (blogerka kulinarna)
Data emisji: 6.01.2018
Godzina emisji: 12.00
mz/mk