Suwalszczyzna - kraina kołdunów, kartaczy, kiszek i babek ziemniaczanych

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2024 09:06
Suwalszczyzna to kraina kołdunów, kartaczy, soczewiaków, kakorów, blinów, kiszek i babek ziemniaczanych, ryb i sękaczy. Zapraszamy do wysłuchania rozmowy o książce "U Pana Boga przy stole. Suwalszczyzna. Przewodnik po lokalnych przysmakach i smakach".
Audio
  • Suwalszczyzna - kraina kołdunów, kartaczy, kiszek i babek ziemniaczanych (Droga przez mąkę/ Dwójka)
Autor książki Michał Skoczek zapukał do drzwi najlepszych gospód, barów, karczm, zajazdów i restauracji. Skosztował wszystkich miejscowych specjałów i opisał to w swoim przewodniku. Na zdjęciu: kartacze.
Autor książki Michał Skoczek zapukał do drzwi najlepszych gospód, barów, karczm, zajazdów i restauracji. Skosztował wszystkich miejscowych specjałów i opisał to w swoim przewodniku. Na zdjęciu: kartacze.Foto: Shutterstock

Autor książki Michał Skoczek zapukał do drzwi najlepszych gospód, barów, karczm, zajazdów i restauracji. Skosztował wszystkich miejscowych specjałów i opisał to w swoim przewodniku. Tutejsze mistrzynie i tutejsi mistrzowie gotowania udowadniają, że gotowanie jest jak miłość. I że - jak pisała Virginia Woolf - "nie można dobrze myśleć, kochać i spać, jeśli nie jadło się dobrze".

Posłuchaj
28:02 20.10 DPM BEZ MUZYKI_mp3.mp3 Suwalszczyzna - kraina kołdunów, kartaczy, kiszek i babek ziemniaczanych (Droga przez mąkę/ Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Data emisji: 20.10.2024

Godzina emisji: 13.30

zch

Czytaj także

Ryby w kuchni starożytnego Rzymu

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2024 13:00
W "Drodze przez mąkę" spotkaliśmy się z Piotrem Klepaczem, który opowiedział o kiszeniu śledzi i przyrządzaniu garum - słonego sosu rybnego o wyrazistym smaku, uzyskiwanym ze sfermentowanych ryb, który był jednym z podstawowych składników wykwintnej kuchni starożytnego Rzymu.
rozwiń zwiń