- "Historia kuchni polskiej" to serial historyczny o polskich potrawach.
- Odcinki serialu zostały podzielone chronologicznie.
- Najwcześniejszymi przepisami przedstawionymi w produkcji będą te z okresu chrztu Polski.
- Serial można oglądać na TVP Historia, retransmisje odcinków dostępne są w serwisie VOD Telewizji Polskiej.
"Historia kuchni polskiej" to serial, który wypełnia lukę w naszej wiedzy, zabierając widzów w podróż przez niezwykłe smaki, tradycje i obyczaje. Scenariusz serialu powstał w oparciu o prace naukowe prof. Jarosława Dumanowskiego - głównego eksperta i prowadzącego narrację. W kolejnych odcinkach można znaleźć rozmowy z historykami, archeologami, producentami żywności, restauratorami i kucharzami, sięganie do źródeł i odwiedzanie miejsc ważnych dla historii polskiej kuchni.
Serial o polskiej kuchni
Prof. Jarosław Dumanowski zdradził w Programie 2 Polskiego Radia, że serial został podzielony na okresy. - To duży projekt obejmujący 26 odcinków po 50 minut. To serial, który łączy i historię, i kuchnię. To podejście z dwóch stron. Większość odcinków została wydzielona historyczne - powiedział.
- Zaczynamy od chrztu Polski, następnie mamy odcinki średniowieczne, nowożytne, koniec XV wieku aż do teraźniejszości, a właściwie przyszłości - dodał.
Źródła historyczne
Gość Polskiego Radia powiedział także, że z uwagi na ograniczoną formę trzeba było zrezygnować z części przepisów. - Ciężko było wybrać tylko część potraw. Tym bardziej że opowiadamy historię. Kolejnym ograniczeniem jest praca na źródłach. Żeby o czymś mówić, musimy o tym wiedzieć. Chętnie opowiedzielibyśmy o Mieszku, Chrobrym itd., ale nie mamy takich źródeł - opowiedział.
- Skupiamy się na momentach, kiedy mamy teksty kulinarne i źródła. Dla wczesnego średniowiecza ich nie mamy, podobnie sam chrzest Mieszka. Jednak w przypadku kuchni możemy korzystać z archeologii, porównań z innymi krajami czy legend lub mitów - dodał.
Serial można oglądać na TVP Historia, a retransmisje odcinków dostępne są w serwisie VOD Telewizji Polskiej.
27:18 Dwojka 2024_04_07-12-29-10.mp3 prof. Jarosław Dumanowski o historii polskiej kuchni (Droga przez mąkę/Dwójka)
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: prof. Jarosław Dumanowski (UMK w Toruniu)
Data emisji: 7.04.2024
Godzina emisji: 12.29
dz/mgc/wmkor