Polskie Radio
Section05

klimat

Uciec od kosztów transformacji. Ekspert liczy na innowacje

- Gdybyśmy wzięli pod uwagę możliwość zgrupowania kilku start-upów, z kilku krajów, z różnymi pomysłami, to szansa na rozwój nowych technologii byłaby o wiele większa - powiedziała w Polskim Radiu 24 prof. Katarzyna Żukrowska, wskazując innowację jako sposób na koszty polityki klimatycznej. - Europa nie pokazuje wszystkich swoich możliwości - dodała.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 Piotr Wąż Katarzyna Żukrowska Urszula Zielińska technologie Fit for 55 ekonomia Unia Europejska budownictwo transport

POLSKIE RADIO 24 Katastrofa może się powtórzyć. "Złota alga jest już w całej Odrze"

- Może być tak, że Odra będzie umierać już do końca, obok nas, a my nie będziemy tego świadomi. Katastrofa może nie być tak "spektakularna", jak dwa lata temu, bo zwyczajnie ryb jest mniej. Ale ona trwa - ostrzega w Polskim Radiu 24 Dorota Serwecińska, specjalistka ds. ochrony ekosystemów rzecznych z WWF Polska.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 środowisko Marta Hoppe ryba ryby Odra rzeka woda POLSKA WWF ochrona środowiska

Temperatura Adriatyku sięgnęła 30 stopni! Wbrew pozorom to nie jest dla nas dobra wiadomość

Adriatyk staje się coraz cieplejszy: w okolicach Dubrownika zanotowano rekordowo wysoką temperaturę sięgającą 30 stopni. I choć wielbiciele morskich kąpieli są zachwyceni, to mimo wszystko nie jest dobra wiadomość, gdyż konsekwencje, np. przyrodnicze, mogą być bardzo poważne.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA NAUKA przyroda natura ekologia pogoda Adriatyk woda powietrze Aleksandra Dobieszewska Trójka

Żywność ekologiczna. "Mimo inflacji ten rynek rośnie"

- Ruch na rzecz rolnictwa bez agrochemii został zapoczątkowany w latach 80. XX w. Miałam szczęście, bo znalazłam się w inicjatywnej, pionierskiej grupie naukowców, do której dołączali rolnicy, walczący o "rolnictwo bez chemii" - wspomina w Polskim Radiu 24 dr Urszula Sołtysiak, rzecznik Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, wieloletnia wykładowczyni SGGW.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 ekologia środowisko rolnictwo społeczeństwo żywność