Warmia i Mazury. Kulinarne podróże przez wszystkie pory roku

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2023 09:05
W audycji m.in. tematem będą Warmia i Mazury. W kulinarną podróż - przez wszystkie pory roku, wśród dzikich terenów, łąk, rzek, jezior i lasów, tropem kuchni i tradycji regionu zabierze nas Ewa Michalska - szefowa kuchni i autorka książki "Dzikie historie. Kuchnia".
Warmia i Mazury oraz ich smaki będą jednym z tematów niedzielnego wydania audycji Czwórka do kwadratu.  Na zdj. port w Giżycku.
Warmia i Mazury oraz ich smaki będą jednym z tematów niedzielnego wydania audycji "Czwórka do kwadratu". Na zdj. port w Giżycku.Foto: Shutterstock/Jan Lipiński

Niedzielne popołudnie w Czwórce wypełnione będzie regionalnymi smakołykami. Wraz z Ewą Michalską, szefową kuchni i autorką książki "Dzikie historie. Kuchnia" zaprosimy w niezwykłą kulinarną podróż, jej celem będą Warmia i Mazury. Gość Czwórki przeprowadzi nas przez wszystkie pory roku, wśród dzikich terenów, łąk, rzek, jezior i lasów, tropem kuchni i tradycji regionu. To właśnie odwieczny, powtarzalny cykl natury, powoduje, że kuchnia Warmii i Mazur jest tak wielobarwna i różnorodna.

Ewa Michalska w rozmowie z Mateuszem Kulikiem zdradzi nam tajniki kuchni tego jakże popularnego latem regionu. Opowie o lokalnych składnikach i roślinach, a także wyjawi, gdzie poszukiwała tradycyjnych przepisów. Na to pełne smaków spotkanie zaprosimy po godzinie 15.00.

W drugiej części programu, po godzinie 16.00, porozmawiamy o książce "LeBron James. Biografia". To pierwsza kompletna biografia LeBrona Jamesa, najlepszego koszykarza XXI wieku, autorstwa Jeffa Benedicta. LeBron jest dziś nie tylko ikoną w historii koszykówki, ale czynnym zawodnikiem, a także producentem filmów oraz programów telewizyjnych. Jak można przeczytać w opisie, to absorbująca opowieść o talencie, charakterze, walce, szczęściu i długowieczności.

W audycji nie zabraknie także cyklu "A to ciekawe", jak również dużej dawki najlepszej Czwórkowej muzyki.

Zobacz także: 

 

***

Na audycję z cyklu "Czwórka do kwadratu" w niedzielę (3.12) o 15.00 zaprasza Mateusz Kulik.

aw


Czytaj także

Zakopane. W poszukiwaniu ducha Młodej Polski

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2023 12:40
Kiedyś miasto słynęło jako uzdrowisko, dziś jest to świetna baza wypadowa w góry. A turyści, którzy miłość do stolicy Tatr mają w genach, przekonują, że do Zakopanego się wyrusza, nie jedzie, w Zakopanem się spożywa, a nie je. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Czym smakuje Podlasie? Mgłą, historią i cepelinami

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2023 11:10
Wcale nie trzeba wyjeżdżać za granicę, by doświadczyć niesamowitych wrażeń. - Podlasie ma wiele do zaoferowania - od zabytków, przez przyrodę, aż do kuchni - przekonuje w Czwórce Anna Kraśnicka, autorka bloga o Podlasiu. 
rozwiń zwiń