- Podlaskie to etniczne i kulturowo najbardziej zróżnicowany obszar w Polsce.
- Ten region to raj dla miłośników dwóch kółek, w którym można znaleźć wiele malowniczych ścieżek rowerowych.
- Podlasie to także niecodzienne zabytki i wspaniałe smaki.
Podlaskie to etniczne i kulturowo najbardziej zróżnicowany obszar w Polsce. Tu się mieszały kultury: żydowska, rosyjska, niemiecka, białoruska, ukraińska, a także litewska i tatarska.
Zwiedzanie Podlasia - od czego zacząć?
Podróż na Podlasie warto zacząć od Białegostoku. - Myślę, że będzie to bardzo przyjemny pobyt, dlatego, że Białystok jest doskonale skomunikowany. W zasadzie największe atrakcje są skumulowane wokół ścisłego centrum - mówi gość audycji. - Warto więc odwiedzić pałac Branickich i odnowiony Rynek Kościuszki. Miasto ma także bardzo dużo ścieżek rowerowych.
Ścieżki rowerowe Podlasia
Nie tylko okolice Białegostoku, ale całe Podlasie to wyjątkowy teren dla miłośników czterech kółek i historii. Okazuje się, że planując wyprawę na kilka dni, a trasę na około 100 kilometrów, można spotkać świadectwa 6 różnych religii. - Zawsze mówię, że też na wschód się przyjeżdża po to, żeby poznać tę wielokulturowość, czyli ostatni skrawek Wielkiego Księstwa Litewskiego, gdzie razem żyli katolicy, prawosławni, Żydzi, Tatarzy, ewangelicy - tłumaczy rozmówczyni Mateusza Kulika. - I to wszystko jest do dotknięcia. Mamy piękne cerkwie, a także meczet.
W miejscowości Pratulin nad Bugiem można odwiedzić sanktuarium poświęcone męczennikom podlaskim - unitom, którzy w 1874 zginęli z rąk żołnierzy rosyjskich w obronie wiary unickiej. W Lebiedziewie warto wybrać się na cmentarz tatarski, a w Kostomłotach zajrzeć do jedynej w Polsce parafii neounickiej.
Kuchnia Podlasia - co warto zjeść?
Po rowerowych podróżach i zwiedzaniu warto skosztować regionalnej kuchni. Mieszkańcy północy tego województwa przygotowują inne potrawy niż ci z południa. Niektóre z nich są już zapomniane, ponieważ pochodzą z okresu dwudziestolecia międzywojennego, czyli z czasów, kiedy region był wielokulturowy. Ten przebogaty tygiel narodowościowy tworzył cudowne aromaty i smaki. Dlatego dziś warto sprawdzić, dokąd pojechać, żeby wspominać potem o zjedzonych pielmieniach, cepelinach, soljance czy o zagubach.
15:05 Czwórka/Czwórka do kwadratu - Podlasie 31.07..2023.mp3 Anna Kraśnicka o zwiedzaniu i kuchni Podlasia (Czwórka do kwadratu/Czwórka)
- Bogactwo kuchni podlaskiej jest zaskakujące. Począwszy od najprostszych dań, takich jak babka i kiszka ziemniaczana. Dzisiaj występują one w wersji mniej przaśnej i zrobionej bardziej "pod turystę". Czyli możemy spotkać wersje z różnymi sosami lub śmietaną i surówkami - opowiada Anna Kraśnicka. - Na pewno znajdziemy też takie potrawy, które bazują na tym, co na Podlasiu się hoduje i co się upoluje. Jest więc i dziczyzna, można zjeść comber z sarny. Mamy też niesamowite ciasta, oczywiście sękacz z północy, typowo litewskie ciasto, ale także pyszne ciasto marcinek. W całej tej kulinarnej podlaskiej obfitości wystarczy odnaleźć to, co nas zainteresuje.
Zobacz także:
***
Tytuł audycji: "Czwórka do kwadratu"
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Anna Kraśnicka (autorka bloga Bialystoksubiektywnie.com)
Data emisji: 30.07.2023
aw/kul