- Po dłuższym przechowywaniu na żywności może pojawić się pleśń.
- Nie wszystkie produkty z pleśnią jednak musimy wyrzucać.
- Są takie, które po odkrojeniu kawałka można spożywać.
- Należą do nich np. twarde owoce, m.in. jabłka.
Zdarza się, że zbyt długo przetrzymywana żywność pokrywa się pleśnią. Czasem to biały nalot, ale zdarza się, że to tylko podejrzanie wyglądająca mała kropka. W dobie "zero waste" i głośnych apeli o niemarnowanie żywności zadajemy sobie pytanie, czy w tym przypadku da się uratować część produktu? Okazuje się, że to wszystko zależy od produktu, jego struktury i rodzaju pleśni. Niektóre produkty, po zdjęciu lub odkrojeniu pleśni, można spożyć, niektóre należy bezwzględnie wyrzucić. Tak jest w przypadku dżemu i konfitur.
Pleśń na konfiturach. Co robić?
- Jeżeli znajdziemy na powierzchni plamę pleśni, powinniśmy wyrzucić właściwie cały słoik - mówi Prof. Martę Wrzosek, rzeczniczka Polskiego Towarzystwa Mykologicznego. - To dlatego, że niektóre z pleśni wytwarzają bardzo groźne dla zdrowia toksyny. Szczególnie jeżeli dżem jest luźny, ma luźną, wodnistą konsystencję, wtedy mykotoksyny będą dyfundować w głąb struktury i mogą być obecne nawet przy dnie słoika.
Pomidory i orzechy - co gdy pojawi się pleśń?
Inaczej ma się sprawa z twardymi owocami. Jeśli obecność pleśni, np. na jabłku, jest niewielka, to możemy odkroić tę część z pewnym zapasem, a drugą spokojnie spożyć.
- Uważać trzeba natomiast z miękkimi owocami i warzywami. Pomidory, nawet jeśli są w niewielkim stopniu spleśniałe, radziłabym wyrzucić - zaznacza specjalistka. - To z czym absolutnie musimy uważać i mieć się na baczności - to suszone owoce i orzechy. Na takich produktach bardzo chętnie rozwijają się grzyby z rodzaju Aspergillus, które są naprawdę niebezpieczne dla naszego zdrowia. Jeśli coś zmieniło się w strukturze albo wyczujemy jakiś nietypowy smak - zdecydowanie polecam wyrzucić.
Zobacz także:
Suszone wędliny i sery z nalotem - jeść czy nie jeść?
Według zaleceń US Department of Agriculture Food Safety and Inspection Servis, możemy po zeskrobaniu pleśni spożyć twarde salami czy suszone szynki wiejskie. Jak twierdzą badacze, przy tym typie produktów obecność pleśni jest naturalna i bezpieczna.
Podobnie jest w przypadku twardych serów, w których pleśń nie jest częścią procesu produkcji. Po odcięciu pleśni i fragmentu ok. 2,5 centymetra wokół zmiany - mogą być one przez nas spożywane. Według amerykańskiej instytucji podobnie można postępować w przypadku papryki, marchwi i kapusty.
04:10 Czwórka/Czwórka do piąte - pleśń_ 08.08.2023.mp3 Pleśń na jedzeniu. Czy musimy ją wyrzucać? (Czwórka do piątej/Czwórka)
Jak postępować w przypadku drobnych owoców, takich jak borówki czy maliny w pojemniku? Jeśli znajdziemy kilka owoców z pleśnią, należy usunąć zapleśniałe i te, które miały z nimi bezpośrednią styczność. Pozostałe wystarczy dokładnie umyć przed spożyciem.
***
Tytuł audycji: Czwórka do piątej
Prowadzi: Weronika Puszkar
Materiał: Oliwia Krettek
Data emisji: 07.08.2023
Godzina emisji: 15.15