- Odporność to mechanizm, który broni organizm człowieka przed patogenami.
- Układ odpornościowy człowieka kształtuje się w dzieciństwie, ale kiedy dojrzeje, też trzeba o niego dbać.
- Jeśli chcemy wzmocnić odporność na sezon jesienno-zimowy, najlepiej zacząć już na wiosnę.
- Podstawą są sen, ruch i kiszonki.
- Suplementację lepiej sobie odpuścić.
Odporność - co to jest?
Definicja odporności jest prosta: to niepodatność organizmu na wszelkie oddziaływania czynników zakaźnych, takich jak pasożyty, wirusy, bakterie, grzyby i zanieczyszczenia środowiskowe. - W potocznym rozumieniu tego słowa odporność to „niezachorowalność” - tłumaczy gość Czwórki. - Podobnie wygląda to z naukowego punktu widzenia. Odporność to mechanizm, który broni organizm człowieka przed patogenami.
- Odporność w pewnym sensie wysysa się z mlekiem matki, co nie zmienia faktu, że przyjmuje się, że około 3-4 roku życia ten układ cały czas jest stymulowany przez różne "zarazki". Dlatego też sterylna przestrzeń nie jest najlepsza dla dziecka - mówi ekspertka z Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Co osłabia układ odpornościowy:
Układ odpornościowy działa nam przez całe życie - 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, bez odpoczynku. I tak naprawdę to od nas zależy, czy zepsujemy go niehigienicznymi nawykami.
- brak snu
- brak ruchu
- stres
- zła dieta
- gwałtowne różnice temperatur
Zadbaj o stan śluzówek
- Dodałabym do tego jeszcze stan naszych śluzówek, a zwłaszcza nosa. To są bariery mechaniczne, o które musimy dbać. Tymczasem jesienią i zimą przebywamy w niewietrzonych, zamkniętych i dusznych pomieszczeniach, gdzie jest bardzo niska wilgotność powietrza. Takie warunki niekorzystnie wpływają na śluzówkę nosa, która staje się bardziej podatna na działanie bakterii - wyjaśnia dr Anna Zagórska. Rozmówczyni Weroniki Puszkar przyznaje też, że można mieć świetną odporność w rozumieniu parametrów fizjologicznych, ale przebywać w środowisku, które nie sprzyja zdrowiu.
Sprawdź też:
Co jeść, żeby nie chorować?
Żeby zbudować odporność przez jesienią i zimą, najlepiej zająć się tym już na wiosnę, bo to długotrwały proces. Ale teraz warto zadbać o dietę. - Oprócz odpowiednio zbilansowanych posiłków zachęcam do jedzenia kiszonek, których zazdrości nam cały świat - mówi gość audycji. - Bakterie fermentacyjne są w tej chwili uważane za najważniejszy składnik budujący naszą mikrobiotę i zostało to potwierdzone naukowo.
Jakie produktu włączyć do jadłospisu?
09:56 CZWÓRKA Czwórka do piatej - odpornosc 10.10.2023.mp3 Jak zwiększyć odporność przed zimą? (Czwórka do piątej/Czwórka)
Unikaj suplementów i dużych centró sportowych
- Nie ma natomiast badań klinicznych, które by potwierdzały skuteczność specyfików sprzedawanych w internecie - ostrzega dr Zagórska. - Nie szłabym także w stronę suplementów, jeśli możemy skorzystać z lepszej diety. Za to polecam ruch, choć zdaję sobie sprawę, że pogoda o tej porze roku nie jest naszym sprzymierzeńcem. Ale ruszać się trzeba, choć lepiej unikać słabo wentylowanych dużych centrów aktywności fizycznej, w których nie jest trudno złapać infekcję.
Aktywność fizyczna jest niezbędnym warunkiem dobrego stanu zdrowia. Jest ona również konieczna do budowania odpornośc.
***
Tytuł audycji: Czwórka do piątej
Prowadzi: Weronika Puszkar
Gość: dr hab. Agnieszka Zagórska (Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiegllońskiego)
Data emisji: 10.10.2023
Godzina emisji: 15.40
kul