Croque monsieur - francuskie "niebo w gębie"
"Francuzeczka" wizytówką Porto
Francesinha - w tłumaczeniu na język polski: "Francuzeczka" - pochodzi z Porto. Pojawiła się tam dzięki powracającemu z Francji i Belgii emigrantowi - Danielowi da Silvie. Podróżnik chciał przenieść do portugalskiej kuchni francuskie croque monsieur. Najpierw stworzył specjalny sos, a kanapki zapełnił miejscowymi odmianami mięs. W 1953, w jednej z restauracji w Rua do Bonjardim w Porto, francesinha stała się popularną potrawą i zaczęła być kojarzona z miastem.
15:47 CZWÓRKA Nie na zarty - fast food 16.10.2021.mp3 Francesinha - portugalski fast food, który możesz przygotować w domu (Nie na-Żarty/Czwórka)
Sos do francesinhy powstaje na bazie pomidorów i wina porto. Gotowe danie najczęściej podaje się z frytkami Agnieszka Eriksson
Kanapka na obiad?
Jeden z najpopularniejszych portugalskich fast foodów to danie trudne do zaklasyfikowania. Przypomina kanapkę, nazywane jest zapiekanką, a wygląda jak miska z frytkami. - Smak francesinhy nie jest jednolity: soczysta wołowina połączona z lekko tłustą kiełbaską wieprzową rozpływa się w jajku, do tego jeszcze chrupiący chleb i lekko pikantny sos - opowiada gość Czwórki. - To danie jest bardzo sycące, niektórzy jadają je na obiad.
Sprawdź także:
Jeśli nie mięso, to co?
Lasagne. Przysmak Horacego i kota Garfielda
Danie to robi się z chleba, twardej szynki linguiça, świeżej kiełbasy, steka, z dodatkiem żółtego sera i grubej warstwy sosu pomidorowo-piwnego. Francesinhę zazwyczaj podaje się z frytkami, a do najpopularniejszych jej odmian należą: Francesinha à Barcarola - z krewetkami, Francesinha de carne assada - z pieczoną wieprzowiną, oraz Francesinha à Cascata - z grzybami i śmietaną.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Agnieszka Eriksson (autorka bloga kulinarnego "My Passion For Food")
Data emisji: 16.10.2021
Godzina emisji: 17.16
kul