- Witamina C wspomaga i moduluje odporność organizmu, przyczynia się do prawidłowego stanu włosów, skóry, paznokci - mówi Kamila Wiśniewska z Instytutu Żywności i Żywienia. - Walczy z wolnymi rodnikami tlenowymi w naszym organizmie, częściowo zapobiegając procesom starzenia się - dodaje.
Większość badań wskazuje, że gdy mamy niedobór witaminy C w organizmie możemy się spodziewać większej częstotliwości występowania zakażeń górnych dróg oddechowych czy przeziębień. - Jednak prewencyjne sięganie po witaminę C wcale nie będzie wpływało na to, że rzadziej lub częściej będziemy chorować - mówi ekspertka.
Mówi się, że witamina C jest witaminą bezpieczną, bo jej nadmiar wydalamy z moczem. Jak jaka jej dawka jest optymalna? Czy lepiej brać ją w tabletkach czy może sięgnąć po naturalne jej źródła? W jakich warzywach i owocach znajdziemy jej najwięcej? O tym m.in. w materiale Weroniki Puszkar.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał przygotowała: Weronika Puszkar
Data emisji: 3.01.2018
Godzina emisji: 12.25
pj