Jako dorośli nie możemy już polegać na rodzicach w sprawach dotyczących jedzenia. Musimy sami o siebie zadbać. Czując głód wciąż nie wiemy co zjeść, ile zjeść, co jest dla nas dobre. Za to mamy coraz więcej produktów przetworzonych, problemy z trawieniem i otyłych ludzi prawie pod każdą szerokością geograficzną. Jak świadomie odżywiać siebie, by dobrze się czuć we własnej skórze? Zapraszam na spotkanie z dr Michałem Mularczykiem, który kiedyś był grubasem, tuz po północy.
Grażyna Dobroń
Na Państwa prośbę podaję przepis na rosół wołowo-drobiowy (zupa na dwa dni dla czterech osób):
Do 4 litrów wrzącej wody dodać:
- 1/3 łyżki tymianku (lub kurkumy)
- 1/3 łyżki kminku
- 1/2 kg wołowiny lub cielęciny
Całość gotować 1,5 godziny.
Potem należy dodać:
- 4 lub 5 średnich pokrojonych marchewek
- 1 pietruszkę
- 2 duże całe cebule lub por i kawałek selera
- 3 pokrojone ząbki czosnku
- 1/2 łyżki imbiru
- łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu cayenne
- 1/2 kurczaka
- szczyptę bazylii
- mały pęczek zielonej pietruszki
- kilka liści selera i kopru (związanych w pęczek)
Gotować godzinę. Wyjąć mięso i jarzyny, uzupełnić zupę wrzątkiem, dodać szczyptę majeranku, kminku i pieprzu do smaku.
Inne przepisy mogą Państwo znaleźć w książkach:
A. Czelej, "Pięć przemian w diecie wegetariańskiej"
G. Diolosa, M. Kalmus, "Chiny, kuchnia, tajemnice medycyny"