W Polsce dim sum kojarzone są z małymi, gotowanymi na parze pierożkami podawanymi w bambusowych koszykach, jednak dim sum, to pojęcie znacznie szersze. Orginalnie są to różne przekąski w tym m.in. gotowane na parze, ale i smażone pierożki, gotowane na parze warzywa, czy bułeczki. Tych przekąsek jest naprawdę bardzo dużo. Jak mówiły Agata Czyż i Ewa Kołatkowska z restauracji Pełną Parą dim sum oznacza też sposób ucztowania. - To tradycja kulinarna wywodząca się z Chin, która stała się popularna na całym świecie. W filozofia dim sum podobna jest do hiszpańskiego tapas. To przekąski stawiane na stół, by móc się nimi podzielić - mówiły.
Narodziły się w Chinach w prowincji Kanton i pierwotnie były serwowane przed lunchem do herbaty. Na świecie przybrał formę street-foodową, w Polsce bardziej autorską, najczęściej możemy spotkać to danie w restauracjach dedykowanych kuchni chińskiej. - Wywędrowały z herbaciarni do restauracji stając się pełnoprawnym daniem, choć w dim sum znajdziemy m.in. kurze łapki, czy tarty jajeczne w Polsce najbardziej spopularyzowały się kolorowe pierożki z farszem - opowiadały restauratorki.
Takie pierożki można spróbować wykonać we własnym domu. Przepis na pierożki dim sum:
Składniki:
- tłusta mielona wieprzowina,
- siekana szarotka,
- posiekana kapusta,
- cebula,
- duże jajko,
- skrobia kukurydziana,
- sos sojowy,
- olej sezamowy,
- imbir i czosnek zmielone na tarce,
- świeży pieprz,
- gotowe ciasto wonton (możecie spróbować przygotować je sami)
Przygotowanie:
Posiekaną kapustę, cebulę i sól posypujemy solą i odstawiamy na jakiś czas, by warzywa puściły soki. Odciskamy wodę i przekładamy warzywa do miski. Dodajemy wieprzowinę i pozostałe składniki, mieszkamy. Farsz odstawiamy na noc do lodówki, by smaki się "przegryzły". W małych ilościach nakładamy go na pocięte na równe kawałki ciasto wonton. Pierożki sklejamy. Jeśli nie posiadamy w domu koszyczka do gotowania na parze na garnek z gotującą się wodą połóżmy sitko, władając do środka kawałek papieru do pieczenia. Pierożki układamy na podziurawionym kawałku papieru.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Goście: Agata Czyż, Ewa Kołatkowska (Pełną Parą)
Data emisji: 16.05.2020
Godzina emisji: 17.16
ac