Justyna, słuchaczka Czwórki, zgłosiła się do "Stacji Nauka" z prośbą, byśmy odpowiedzieli na pytanie: dlaczego muszki owocówki w naszych domach wybierają do życia akurat przejrzałe owoce, a nie warzywa lub nabiał?
Maciej Wójcik skierował je do Marty Alicji Trzeciak z Centrum Nauki Experyment w Gdyni. - Muszki owocówki mają swój preferowany rodzaj pokarmu, tak jak każde zwierzę. Jedne jedzą mięso, inne rośliny, a jeszcze inne są wszystkożerne - mówi ekspertka. - Muszki owocówki będą zawsze preferowały taki rodzaj pokarmu, w którym będzie jak najwięcej cukru. Co ciekawe one celują nie tylko w cukier, ale też w te mikroorganizmy czy mikrobiotę, która sprawia, że banany czy jabłka będą się psuły, gniły - dodaje.
My uwielbiamy jędrne jabłka, świeże truskawki, nieprzejrzałe banany, muszki zaś wolą, by ich pokarm zawierał grzyby, drożdżaki, różnego rodzaju mikroorganizmy powodujące gnicie pokarmu. - To jest im potrzebne. Gdy taka owocowa muszka złoży jaja, a robi to bardzo szybko, w ciągu jednej doby jedna samica składa około 100 jaj, to larwy będą się żywiły tą mikrobiotą i cukrem - wyjaśnia Marta Alicja Trzeciak. - Muszek nie znajdziemy w warzywach, one zawierają dużo mniej cukru - dodaje.
Jak się okazuje, przejrzały banan czy jabłko, gdy zaczyna się psuć, działa na owocówki jak wabik. - Taka owocówka z odległości 1 km jest w stanie wyczuć nawet jedną kropelkę kwasu octowego - wyjaśnia rozmówczyni Macieja Wójcika. - Muszki oczywiście nie mają nosów, a wyczuwają ten kwas przy pomocy specjalnych antenek, które mają na czubku głowy - wyjaśnia.
04:55 czwórka stacja nauka 21.06.2022.mp3 Czemu muszki owocówki lubią przejrzałe owoce, a nie warzywa czy nabiał? (Stacja Nauka/Czwórka)
Brokuł czy marchewka podlegają innym procesom psucia, nie wydzielają takich samych substancji jak owoce, nie są więc dla owocówek interesujące.
Większość z nas nie lubi muszek owocówek. W internecie chętnie wyszukujemy przeróżne sposoby na pozbycie się ich. Przyrządzamy mikstury z cukru, syropu i octu.
- Ja jednak lubię muszki owocówki. Nawet bardzo - przyznaje przedstawicielka gdyńskiego Centrum Nauki. - Zawdzięczamy im mnóstwo doniesień naukowych, odkryć, leków. One są fantastycznymi modelami naszej genetyki. Ponad 70 procent naszych chorób związanych z genetyką, np. choroba Parkinsona, znajduje swoje odpowiedniki genetyczne w genotypie muszek. Dzięki tym owadom możemy to badać - podkreśla.
Muszki w laboratorium to jednak co innego niż muszki w kuchni. Na te domowe, zdaniem ekspertki, jest tylko jeden sposób: regularne sprzątanie.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Oliwia Krettek
Materiał: Maciej Wójcik
Data emisji: 21.06.2021
Godzina emisji: 12.23
pj