Chopped cheese - jak przygotować go samodzielnie w domu?

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2021 17:08
Chopped cheese to pochodząca z Nowego Yorku kanapka z grillowaną mieloną wołowiną, cebulą i posypany roztopionym serem.
Burger z roztopionym serem i wołowiną
Burger z roztopionym serem i wołowinąFoto: Cherrymocha/Shutterstock.com

Chopped cheese to z języka angielskiego dosłownie "siekany ser". Kanapka, znana jako "chop cheese" pojawiła się po raz pierwszy w Nowym Jorku.

Dziś dostać ją można m.in. w Bodegas na całym Bronksie, Manhattanie, Brooklynie i Queens. Przygotowywana jest na grillu z mieloną wołowiną, cebulą i posypana roztopionym serem, a ostatecznie podawana z sałatą, pomidorami i przyprawami.

Podobno sławę nie tylko w Stanach Zjednoczonych kanapka ta zyskała ok. 2018 roku. Jej pierwowzorem miało być arabskie danie - również w formie kanapki, ale z gotowanym posiekanym mięsem i warzywami podawanymi z jemeńskim chlebem.

Dziś przez wielu ta legendarna kanapka uznawana jest za prawdziwą kulinarną ikonę Nowego Jorku. W Czwórce wraz z ekspertem sprawdzimy, jak przygotować to wyśmienite danie tak, by w jak największym stopniu przypominało legendarny oryginał w zaciszu własnej kuchni.

Czy to w ogóle możliwe bez specjalistycznego sprzętu i produktów rodem z Ameryki Północnej? Jak wybrać odpowiednie składniki i na czym w procesie przygotowania skupić się najpierw? To sprawdzimy w sobotnie popołudnie.

Sprawdź także:

***

Na audycję Nie na-żarty w sobotę (01.01) po godz. 17.05 zaprasza Mateusz Kulik

kd


Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie
Czytaj także

Nigella Lawson i Jamie Oliver. Książki kulinarne od gwiazd na gwiazdkę

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2021 15:00
Książki kucharskie i kulinarne to świetny prezent nie tylko dla osób, które lubią gotować. Najnowsze wydawnictwa to nie tylko zbiory przepisów. Są bogato ilustrowane, wiele mówią o lokalnych tradycjach kulinarnych, a co najważniejsze - propagują zdrowe i zrównoważone życie w duchu slow. 
rozwiń zwiń