Podstawą tej potrawy jest oczywiście pyszna i właściwie przygotowana kolba kukurydzy. - Ważne jest, by do przygotowania tego dania wybierać świeżą kukurydzę, by nie była ona suszona - podkreślała Isabela Balderas, szefowa kuchni Dos Tacos. - Najprostszym sposobem przyrządzenia jest po prostu ugotowanie jej. Najlepiej doprawić ją odrobiną soli i przyprawą epazote. Do wody można też dodać trochę cukru, by kolba była słodka. Co istotne, gotujemy ją razem z liśćmi. Dopiero po wyjęciu z garnka zrywamy liście, a kolbę nabijamy na ostry patyk - wymieniała gość Czwórki. Epazote to komosa meksykańska lub piżmowa.
Alternatywą dla gotowanych kolb są te grillowane. - Jednak zanim wrzucimy kukurydzę na grilla i tak musimy ją ugotować - podkreślała gość Czwórki. - Czasami kukurydzę do tego dania można także usmażyć.
Niezwykle istotną częścią tego dania jest także pyszny i bardzo meksykański w smaku sos. - Kolby kukurydzy smarujemy majonezem, posypujemy chilli mielonym, albo w proszku, skrapiamy sokiem z limonki, potem dodajemy tarty ser - najlepiej, gdyby było to meksykański ser dojrzewający, czyli anejo. Na koniec posypujemy solą - wyliczała Isabela Balderas.
Zobacz także:
11:07 Elotes PR4_AAC 2022_10_15-17-15-14.mp3 O tym, jak przygotować typowe meksykańskie elotes opowiada Isabela Balderas (Nie na-żarty/Czwórka)
Jak opowiadała ten przysmak dziś można kupić niemal na każdej ulicy, w Meksyku takie kolby jada się na co dzień przez cały rok. - Organizuje się także na przykład specjalne festiwale elotes, podczas których je się tylko to danie - podkreślała. - Podaje się je także podczas rodzinnych spotkań, na przykład urodzin, można je jeść także jako przekąskę będąc ze znajomymi na wakacjach. Elotes sprawdzą się w wielu sytuacjach - opowiadała gość Czwórki.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Isabela Balderas, szefowa kuchni Dos Tacos
Data emisji: 15.10.2022
Godzina emisji: 17.15
kd