Peanut butter and jelly sandwich. Jak zrobić amerykański przysmak?

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2022 18:48
Peanut butter and jelly sandwich to po prostu kanapka z chleba z masłem orzechowym i dżemem. W programie sprawdzimy, o czym warto pamiętać, robiąc ją w domu.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/pilipphoto

Początkowo była popularna w amerykańskich wyższych sferach, ale wraz ze spadkiem cen masła orzechowego stała się popularna wśród klasy średniej oraz dzieci. Powszechnie składająca się z dwóch kromek chleba, czasami zjadana była na jednej płaskiej, albo w zawiniętej kromce.

Masło orzechowe to zaś dodatek równie pyszny, jak i uniwersalny. Choć nie jest ono w Polsce tak popularne, jak choćby w Stanach Zjednoczonych, używając go, można wyczarować w kuchni niejedno fantastyczne danie. Jak przekonywała w rozmowie z Polskim Radiem Gaja Kuroń, masło orzechowe pasuje niemalże do wszystkiego: deserów, jak naleśniki, ale i, co może być dla niektórych nowością, do jagnięciny. - Warto jednak wiedzieć, że samo masło orzechowe jest bardzo proste do przygotowania. Wystarczy blender i orzechy. Nie musimy się ograniczać do orzechów ziemnych - możemy dodać np. orzechów włoskich, aromat waniliowy - opcji jest mnóstwo - zalecała ekspert. 

Orzeszki wystarczy uprażyć lekko na patelni, tak, by odrobinę się zarumieniły. Pamiętajmy, aby nie przypalić ich, bo staną się gorzkie. - Przyrumienione orzechy wrzucamy do miski i dodajemy łyżkę oleju i nasze ulubione przyprawy - w moim wypadku cynamon. Blendujemy wszystko na gładką masę i gotowe - tłumaczy Gaja Kuroń. 

Zobacz także:

Jednak kanapki z masłem orzechowym to nie jedyna przekąska, która przywędrowała do nas zza oceanu. Innym rodzajem jest Chopped cheese, który idealnie sprawdzi się na śniadanie po szalonej nocy. - Każdy, kto miał okazję spróbować prawdziwych kanapek zza oceanu, takich z mięsem i serem, wie, że szybko stawiają na nogi - przekonywał w rozmowie z Czwórką doradca kulinarny Tomek Królikowski. 

***

Na audycję Nie na-żarty zapraszamy w sobotę (22.10) po godz. 17.05. Program poprowadzi Mateusz Kulik.

kd


Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria
Czytaj także

Elotes. Przyrządzamy kukurydzę po meksykańsku

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2022 18:00
Elotes gotowane bądź grillowane słodkie kolby kukurydzy, które podaje się z odrobiną masła, oblepione warstwą majonezu, wiórków sera, płatków chili i soku z limonki. To tradycyjne meksykańskie danie jest niezwykle łatwe w przygotowaniu.
rozwiń zwiń