Mikrowyprawy - w poszukiwaniu nowych miejsc i starych smaków

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2024 09:50
Staycation to nowy sposób podróżowania. Zamiast ruszać w siną dal, coraz chętniej zostajemy w domu i wybieramy się na mikrowyprawy. Porozmawiamy o nich z Patrykiem Korbelem. 
Wystarczy dobrze zaplanować długi weekend lub wziąć kilka dni urlopu, spakować do bagażnika najpotrzebniejsze rzeczy, przekręcić kluczyk w stacyjce i wyruszyć w teren.
Wystarczy dobrze zaplanować "długi weekend" lub wziąć kilka dni urlopu, spakować do bagażnika najpotrzebniejsze rzeczy, przekręcić kluczyk w stacyjce i wyruszyć w teren. Foto: Shutterstock.com

Setki ciekawych miast i miasteczek, zamki, pałace, twierdze, kościoły i cerkwie. Morze, jeziora i rzeki. Kurorty morskie i górskie, wody termalne. Skalne miasta, piękne lasy i zamglone mokradła. Wodospady, jaskinie i wąwozy. Skanseny, niezwykłe muzea i intrygujące zabytki techniki. Co łączy je wszystkie? To proste: leżą blisko Polski i są łatwo dostępne - do każdego z nich wygodnie dotrzemy samochodem. Wystarczy dobrze zaplanować "długi weekend" lub wziąć kilka dni urlopu, spakować do bagażnika najpotrzebniejsze rzeczy, przekręcić kluczyk w stacyjce i wyruszyć w teren.

Jeśli czujesz zew podróży i przygody, lubisz odkrywać ciekawe miejsca, twoim ulubionym fotelem jest fotel kierowcy, a żywiołem asfalt uciekający spod kół - książka "Samochodem na weekend z Polski" jest dla Ciebie. Na spotkanie z jej autorem zapraszamy po godz. 9.00.

Po 10. porozmawiamy z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek z Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Magdalena tropi trendy kulinarne, ale też pasjonuje się kuchnią lokalną. Poszukuje przepisów, odtwarza je, i promuje polską kuchnię za granicą. Jest także autorką książki "Tradycje kulinarne Polski"

W książce - "Tradycje kulinarne Polski" - prezentuje kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Książka wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej.

***

Na "Pasjonautów" - w sobotę (08.06) o godz. 9.00 - zaprasza Marta Zinkiewicz.

kul/mat. prasowe

Czytaj także

"Z Parku do Parku". Jak Michał Słodowy z Kamp! odkrył polskie parki narodowe?

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2024 15:10
Mówi, że jest koneserem chronionej natury. Ale też świetnie radzi sobie na scenie. To właśnie w trasie koncertowej ze swoim zespołem Kamp! odkrył piękno parków narodowych. Dziś Michał Słodowy prowadzi profil "Z Parku do Parku" i wydał właśnie przewodnik. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

City break - 30 pomysłów na tani weekend w Europie

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2024 11:50
City break to krótki i tani weekendowy wypad najczęściej do jednego z europejskich miast. Takie wyjazdy, dzięki tanim liniom lotniczym, stały się popularną formą spędzania wolnego czasu. - To hobby, które uzależnia i rozbudza potrzebę poznawania świata - mówi podróżniczka i blogerka Anna Konecka.
rozwiń zwiń