Bryndzowe haluszki. Jak przyrządzić słowacki przysmak?

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2023 14:18
Bryndzowe haluszki to pochodzące ze Słowacji danie, będące połączeniem niewielkich klusek z mąki i ziemniaków, owczego sera, smażonego boczku, skwarków oraz słoniny. 
Bryndzowe haluszki to danie kuchni słowackiej
Bryndzowe haluszki to danie kuchni słowackiejFoto: Shutterstock.com/Przemyslaw Muszynski

To słowackie danie zjeść można w wielu tamtejszych zajazdach, restauracjach, barach i karczmach. Bryndzowe haluszki to połączenie niewielkich klusków z mąki i ziemniaków - to właśnie haluszki, owczego sera i smażonego boczku, a także skwarek oraz słoniny. 

W Czwórce odwiedzaliśmy Słowację i próbowaliśmy już tamtejszych smaków. Byliśmy m.in. w Koszycach. To miasto-symbol słowackiego sukcesu. Jeszcze kilkanaście lat temu nie wyglądały ciekawie, ale dziś, także dzięki wykorzystaniu środków unijnych, rozwijają się kulturalnie. Dobrym punktem, od którego można zacząć zwiedzanie Koszyc, jest starówka. - Ma ona rekordowo długi deptak, najdłuższy na Słowacji - opowiadała w rozmowie z Czwórką podróżniczka Ania Żuchlińska, autorka portalu "Wszędobylscy".

Odwiedź z nami najciekawsze zakątki świata <<<

- Wzdłuż deptaku jest mnóstwo kolorowych kamienic, w nich sklepy, kawiarnie, restauracje. Można cieszyć oko tymi widokami. Jest mnóstwo zaułków, w które można zajrzeć. Jedna z takich ulic, która zrobiła na nas największe wrażenie, to ulica rzemiosł, gdzie znajdują się niskie, stare budynki, sklepiki, pracownie rzemieślników - podkreślała. 

W Koszycach odkryjemy też 30 różnorodnych murali. Spacer ich trasą jest ciekawym sposobem na poznanie miasta. 

Sprawdź także:

***

Na audycję Nie na-żarty zapraszamy w sobotę (28.01) po godz. 17.00. Program poprowadzi Mateusz Kulik.

kd


Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie
Czytaj także

Jak przygotować pyszny placek po zbójnicku?

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2023 10:05
- To gorące, chrupiące, tradycyjne danie kuchni góralskiej, którego można spróbować w niemal każdej tamtejszej karczmie. Przygotowuje się go ze zmielonych i usmażonych ziemniaków i mięsnego gulaszu - mówiła blogerka Anna Kamińska.
rozwiń zwiń