Prowansja: aïoli najlepiej smakuje w Nicei

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2013 16:50
Mówią, że to "czosnkowy majonez", co jednak nie oddaje w pełni smaku aïoli. Jak zrobić ten francuski sos, radzi Agnieszka Kręglicka.
Audio
  • Agnieszka Kręglicka podaje przepis na aïoli (4 do 4/Czwórka)
  • Prowansja - "drzwi do Orientu" (4 do 4/Czwórka)
Aoli serwują wszystkie knajpki i restauracje w Nicei
Aïoli serwują wszystkie knajpki i restauracje w NiceiFoto: Glow Images/East News

 - Aïoli to klasyczny sos prowansalski, opiewany nawet w literaturze pięknej - mówi krytyk kulinarny i restauratorka, Agnieszka Kręglicka. - Dla kucharza przyrządzenie dobrego aïoli  nie jest wcale takie proste, bo według tradycyjnego przepisu należy ucierać sam czosnek z oliwą, do momentu aż nie stanie się on kremowy.

Ale Prowansja to nie tylko aïoli. To także owoce morza, anchois, tradycje winiarskie sięgające ponad 3 tysięcy lat wstecz oraz pola pachnące ziołami i lawendą.

- Jestem zagorzałym fanem lawendy, bo ta prowansalska tak pięknie pachnie, że śmiało może być wykorzystywana w kuchni - opowiada lektor języka francuskiego i znawca kuchni, Jacek Mulczyk-Skarżyński. - Dodaje się ją do muffinek, ciast i lodów, wchodzi także w skład mieszanki znanej u nas jako zioła prowansalskie.

Odwiedź z Czwórką najpiękniejsze miejsca na ziemi > > >

Prowansja zwana jest także "drzwiami Orientu": - Tam mieszają się wpływy różnych kultur i różnych intensywnych smaków. Trochę się to różni od naszego wyobrażenia o francuskiej kuchni - z żabami i ślimakami.

Turyści odwiedzający Prowansję trafiają w samo serce raju na ziemi. To obecnie jedno z najpopularniejszych miejsc we Francji - także wśród artystów i filmowców. Panuje tam typowy śródziemnomorski klimat - z upalnymi latami i łagodnymi zimami.

- To idealne miejsce na wypoczynek - twierdzi gość "4 do 4". - Cykanie cykad koi nerwy, a wszechobecny luz i coś, o czym Włosi powiedzieli by pewnie "la dolce vita", na długo pozostają w pamięci i gwarantują niezwykle udane wakacje.

Aioli – prowansalski majonez czosnkowy poleca Agnieszka Kręglicka

1-2 spore ząbki czosnku

1 żółtko

1 szklanka oliwy (lub oleju słonecznikowego i oliwy z oliwek pół na pół)

do smaku: sól, pieprz, sok z cytryny, chili

Utrzyj na gładko w moździerzu lub (łatwiej) zmiksuj malakserem czosnek. Dodaj żółtko, przyprawy i dalej ucieraj. Gdy masa będzie jednolita, zacznij powoli dodawać oliwę. Miksuj mikserem z trzepaczkami do piany lub ubijaj ręcznie, kręcąc stale w jedną stronę. Powinna powstać puszysta emulsja.

Gdy wkręcisz całą oliwę, uzupełnij przyprawy do smaku.

kul

Czytaj także

Liban. "Zrozumienie tego kraju to bardzo trudne zadanie"

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2013 13:00
- Liban to kraj kontrastujących ze sobą mentalności – mówi w Czwórce Anna Will, dziennikarka Polskiego Radia.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Słowenia - kraina gór, winorośli i morza

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2013 02:30
O Słowenii mawia się, że jest to "kraj po słonecznej stronie Alp". I jest w tym ziarno prawdy, bo słońce będzie nam tam towarzyszyć na niedługim, 47 km odcinku wybrzeża, podczas alpejskich wypraw trekkingowych, a także w winnicach, gdzie produkuje się doskonałe słoweńskie wino.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Indonezja - tysiąc wysp, milion smaków i bardzo drogich trunków

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2013 02:30
Tysiąc wysp z bajecznymi plażami i kulinarnym rajem - to wszystko sprawia, że Indonezja jest jednym z najchętniej odwiedzanych krajów azjatyckich. Sprawdziliśmy jakie jeszcze są jej atuty.
rozwiń zwiń