- Aïoli to klasyczny sos prowansalski, opiewany nawet w literaturze pięknej - mówi krytyk kulinarny i restauratorka, Agnieszka Kręglicka. - Dla kucharza przyrządzenie dobrego aïoli nie jest wcale takie proste, bo według tradycyjnego przepisu należy ucierać sam czosnek z oliwą, do momentu aż nie stanie się on kremowy.
Ale Prowansja to nie tylko aïoli. To także owoce morza, anchois, tradycje winiarskie sięgające ponad 3 tysięcy lat wstecz oraz pola pachnące ziołami i lawendą.
- Jestem zagorzałym fanem lawendy, bo ta prowansalska tak pięknie pachnie, że śmiało może być wykorzystywana w kuchni - opowiada lektor języka francuskiego i znawca kuchni, Jacek Mulczyk-Skarżyński. - Dodaje się ją do muffinek, ciast i lodów, wchodzi także w skład mieszanki znanej u nas jako zioła prowansalskie.
Odwiedź z Czwórką najpiękniejsze miejsca na ziemi > > >
Prowansja zwana jest także "drzwiami Orientu": - Tam mieszają się wpływy różnych kultur i różnych intensywnych smaków. Trochę się to różni od naszego wyobrażenia o francuskiej kuchni - z żabami i ślimakami.
Turyści odwiedzający Prowansję trafiają w samo serce raju na ziemi. To obecnie jedno z najpopularniejszych miejsc we Francji - także wśród artystów i filmowców. Panuje tam typowy śródziemnomorski klimat - z upalnymi latami i łagodnymi zimami.
- To idealne miejsce na wypoczynek - twierdzi gość "4 do 4". - Cykanie cykad koi nerwy, a wszechobecny luz i coś, o czym Włosi powiedzieli by pewnie "la dolce vita", na długo pozostają w pamięci i gwarantują niezwykle udane wakacje.
Aioli – prowansalski majonez czosnkowy poleca Agnieszka Kręglicka
1-2 spore ząbki czosnku
1 żółtko
1 szklanka oliwy (lub oleju słonecznikowego i oliwy z oliwek pół na pół)
do smaku: sól, pieprz, sok z cytryny, chili
Utrzyj na gładko w moździerzu lub (łatwiej) zmiksuj malakserem czosnek. Dodaj żółtko, przyprawy i dalej ucieraj. Gdy masa będzie jednolita, zacznij powoli dodawać oliwę. Miksuj mikserem z trzepaczkami do piany lub ubijaj ręcznie, kręcąc stale w jedną stronę. Powinna powstać puszysta emulsja.
Gdy wkręcisz całą oliwę, uzupełnij przyprawy do smaku.
kul