Albania - kraj gór, mórz i... niezwykłych przysmaków

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2013 18:08
Albania to kraj, który turyści dopiero odkrywają. Podobnie z tamtejszą kuchnią. Niewielu zna bowiem smak byrka, niezwykle popularnego ciasta, nadziewanego mięsem, szpinakiem, bądź serem.
Audio
  • Dlaczego warto wybrać się do Albanii? - rozmowa z Rigelsem Halili (4 do 4/Czwórka)
  • Przepis na byrek, regionalną przekąskę bałkańską (4 do 4/Czwórka)
Góry w Albanii
Góry w AlbaniiFoto: godo godaj/Flickr/CC

Albania to niewielki kraj, dwukrotnie większy niż województwo mazowieckie w Polsce. 75 proc. kraju to góry, i to dość wysokie, bo mierzące po ok. 2,5 tys. metrów. – Można uciec do Albanii zarówno w góry, gdzie teraz jest stosunkowo chłodno, ok. 25 stopni Celsjusza, jak i nad morze Adriatyckie bądź Jońskie, gdzie na termometrach pojawia się nawet 40 stopni w cieniu – opowiada Rigels Halili z Uniwersytetu im. Mikolaja Kopernika. – To zwyczajne temperatury w lipcu.

Choć albańskie plaże podobne są do tych, położonych na przykład w Grecji, warto wspomnieć, że wybrzeże jońskie jest bardzo kamieniste, a część adriatycka jest... piaszczysta. – To rzadkość, bo na przykład w Chorwacji nie ma takich plaż – mówi Halili.

Odwiedź z nami najciekawsze miejsca na ściecie <<<

Ale w Albanii wyjątkowa jest także kuchnia. Jednym z przysmaków, popularnych zresztą na całych Bałkanach jest byrek, dość tania przekąska, którą kupić można prawie wszędzie. Je się ją na śniadanie, albo jako dodatek do obiadu. To rodzaj strudna, nadziewanego mięsem, serem, pomidorami, bądź cebulą.

A przepis na byrek jest prosty:

Składniki:

Ciasto filo (12-14 plastrów)

1 kg szpinaku

50-60 ml oliwy z oliwek

3-4 cebule

200 gramów masła

250 gramów sera słonego typu feta
sól, pieprz, koperek

Przygotowanie:

Myjemy szpinak, kroimy go, a potem mieszamy z koperkiem, cebulą i solą. Zostawiamy w misce na 15 minut, aby szpinak puścił sok.

Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy szpinak, a na koniec rozdrobniony ser feta.

Na posmarowanej masłem blasze do pieczenia układamy jeden na drugim 6-7 plastrów ciasta filo, które posłużą nam jako spód byrka (przyciskamy, ale lekko tak, by plastry się nie skleiły ze sobą). Smarujemy wierzch masłem. Następnie wykładamy farsz i układamy na nim przygotowaną warstwę pozostałych 6-7 plastrów ciasta filo ułożonych jeden na drugim. Wierzch tez smarujemy masłem.

Tak przygotowany byrek jest gotowy do wstawienia do piekarnika. Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 170 stopni.

(kd)

Czytaj także

Prowansja: aïoli najlepiej smakuje w Nicei

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2013 16:50
Mówią, że to "czosnkowy majonez", co jednak nie oddaje w pełni smaku aïoli. Jak zrobić ten francuski sos, radzi Agnieszka Kręglicka.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Co zabrać ze sobą na wakacje?

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2013 16:25
Co zapakować do plecaka, by w wakacje było nam wygodnie, oraz by nie bolały nas plecy na przykład podczas górskiej wędrówki? O tym porozmawiamy we wtorkowej audycji "4 do 4".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Liverpool - światowa stolica popu

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2013 15:30
The Beatles, FC Liverpool i plaże. W naszym cyklu podróżniczym zabieramy Was na wycieczkę do światowej stolicy popu.
rozwiń zwiń