- Pokutuje przekonanie, że jak ktoś nie je mięsa i przetworów mlecznych, to musi pożegnać się z kanapkami - mówi Marta Dymek. - A przecież wędliny czy sery można zastąpić pastą z bobu, hummusem, ajwarem albo kawiorem z bakłażana.
Autorka najpopularniejszego w Polsce bloga o kuchni wegańskiej podkreśla, że rośliny są wdzięcznym materiałem do robienia "smarowideł" i dodaje, że wcale nie jest to czasochłonne. - Nastawiasz piekarnik, bierzesz kąpiel, wkładasz papryki, czytasz książkę, upieczone warzywa, obierasz, miksujesz i masz pudełko pasty, która w lodówce może stać przez tydzień - mówi gość Czwórki.
Marta Dymek ocenia także gust kulinarny Polaków i zdradza, co powinno znaleźć się w lodówce roślinożercy i jakie danie można zrobić z liści rzodkiewki.
***
Tytuł audycji: Dzień Kobiet
Prowadzą: Aleksandra Jasińska, Karina Terzoni
Gość: Marta Dymek (blogerka kulinarna)
Data emisji: 10.07.2015
Godzina emisji: 8.00
kul/mg