Kucharz Grzegorz Łapanowski wychodzi z założenia, że dobrze być przygotowanym na każdą okazję i sytuację. Szczególnie taką podbramkową, gdy z zaskoczenia dzwonią do nas znajomi z informacją o odwiedzinach. - Zawsze warto mieć to, co się dobrze przechowuje, czyli wszelkie makarony, kasze, ryż. Podobnie jest z puszkami, w których możemy mieć tuńczyka, paprykę albo groszek. Dobrze przechowują się też suszone owoce. W zasadzie wszystko to, co nie psuje się w szybkim czasie jak warzywa i owoce, na pewno nam się przyda - podpowiedział kuchmistrz.
PRZECZYTAJ: Kitchensurfing - zamów kucharza do domu
Suchy pokarm to jedno, warto mieć jeszcze coś, co zmieszamy z makaronem albo ryżem, żeby było smacznie i pożywnie. Abstrahując już od tego, że pusta lodówka wygląda niezbyt efektownie. - Dojrzewające wędliny i sery to dobry pomysł, bo wystarczą na długo. Ja mam zawsze masło i jaja. Na pewno przyda się oliwa. Już na bazie tego można zrobić coś, co na pewno zadowoli i nas i gości - doradził Łopanowski.
Jakie produkty można zamrozić na długi czas? Czy można zapełnić lodówkę produktami i tanimi i pożywnymi? Przekonacie się o tym słuchając zapisu audycji "Mamy to".
ac/kul