Jajka, mleko, warzywa i... krem do rąk, to zwartość lodówek wielu kobiet. Panie żyją w przekonaniu, że ulubione kosmetyki zachowają świeżość, jeśli będą przechowywane jak produkty spożywcze. - Wystarczy, że trzymać tam będziemy tylko krem na okolice oczu, na opuchnięcia, który przyspiesza krążenie - tłumaczyła w Czwórce Karolina Broniś, kosmetolog.
Pozostałe kosmetyki pielęgnacyjne dłużej zachowają swoje właściwości, jeśli będziemy je przechowywać w zamkniętej szafce w łazience. - Z dala od kaloryfera - podkreśliła w Czwórce ekspertka. Ale nawet najlepiej "zakonserwowane" specyfiki trafią szybko do kosza, jeśli niewłaściwie ich użyjemy.
Słoiczek z nowym kremem łatwo może stać się siedliskiem bakterii. - Do wielu preparatów są dołączane szpatułki, ale i te wymagają higieny. Możemy nakładać krem dłonią, ale dłonie muszą być czyste - radziła Broniś, która mówiła też jak wydłużyć żywotność kosmetyków kolorowych.
***
Tytuł audycji: Mamy to
Prowadził: Patryk Kuniszewicz
Materiał przygotowała: Justyna Majchrzak
Gość: Karolina Broniś, kosmetolog
Data emisji: 29.12.2014
Godzina emisji: 12.00
(pkur/ac)