- Piekielnie ostra kuchnia etiopska to dobra propozycja na upał - uważa Krzysztof Cybruch z Targu Śniadaniowego. - Jędząc te dania, na pewno się spocimy i dzięki temu wychłodzimy swój organizm.
Do tego, by w gorące dni unikać lodowatej żywności, namawiają także dietetycy. Ich zdaniem częste spożywanie wody z lodem albo samych lodów może spowodować skurcze żołądka, które zaburzają proces trawienia.
Czytaj także: "Czarna eminecja" postawi Cię na nogi >>>
Ale oczywiście trudno wyobrazić sobie lato bez mrożonych pyszności. Kiedyś lody były lepkie i słodkie, dziś ich producenci zaskakują kolejnymi wariacjami. W Polsce furorę robią lody o smaku cytryny z bazylią oraz karmelu z solą. W Japonii ludzie zajadają się lodami o smaku wołowego ozora i ryby.
Jak nie przytyć latem - wakacyjne diety i ćwiczenia >>>
W trakcie upałów posiłki należy spożywać w chłodnych, zacienionych pomieszczeniach. Wśród warzyw najszybciej i najskuteczniej orzeźwiąją sałaty, kiełki lucerny, fasoli mung oraz ogórki. Wśród owoców - arbuz i cytryna.
Jeśli zaś chodzi o napoje - od kilku sezonów w Polsce króluje lemoniada. Eksperci kulinarni Czwórki radzą, by dodać do niej odrobinę imbiru, który zaostrza smak, oraz kilka listków mięty.
Posłuchaj relacji z "Targu Śniadaniowego" i zadbaj o swoją dietę.
(kul/jp)