Menu na upalne dni - ostre przyprawy i lemoniada

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2014 11:20
Żar leje się z nieba, kawałek cienia jest na wagę złota - tak upalnego lata już dawno w Polsce nie było. Jakie potrawy i które smaki orzeźwią nas najbardziej?
Audio
  • Eksperci kulinarni polecają sprawdzone przepisy na chłodzące dania (Czwórka/Poranek OnLine)
Lody w trakcie gorących dni zamiast schłodzić organizm mogą spowodować zaburzenia trawienia
Lody w trakcie gorących dni zamiast schłodzić organizm mogą spowodować zaburzenia trawieniaFoto: Glow Images/East News

- Piekielnie ostra kuchnia etiopska to dobra propozycja na upał - uważa Krzysztof Cybruch z Targu Śniadaniowego. - Jędząc te dania, na pewno się spocimy i dzięki temu wychłodzimy swój organizm.

Do tego, by w gorące dni unikać lodowatej żywności, namawiają także dietetycy. Ich zdaniem częste spożywanie wody z lodem albo samych lodów może spowodować skurcze żołądka, które zaburzają proces trawienia.

Czytaj także: "Czarna eminecja" postawi Cię na nogi >>>

Ale oczywiście trudno wyobrazić sobie lato bez mrożonych pyszności. Kiedyś lody były lepkie i słodkie, dziś ich producenci zaskakują kolejnymi wariacjami. W Polsce furorę robią lody o smaku cytryny z bazylią oraz karmelu z solą. W Japonii ludzie zajadają się lodami o smaku wołowego ozora i ryby.

Jak nie przytyć latem - wakacyjne diety i ćwiczenia >>>

W trakcie upałów posiłki należy spożywać w chłodnych, zacienionych pomieszczeniach. Wśród warzyw najszybciej i najskuteczniej orzeźwiąją sałaty, kiełki lucerny, fasoli mung oraz ogórki. Wśród owoców - arbuz i cytryna.

Jeśli zaś chodzi o napoje - od kilku sezonów w Polsce króluje lemoniada. Eksperci kulinarni Czwórki radzą, by dodać do niej odrobinę imbiru, który zaostrza smak, oraz kilka listków mięty.

Posłuchaj relacji z "Targu Śniadaniowego" i zadbaj o swoją dietę.
(kul/jp)

Czytaj także

Albania - kraj gór, mórz i... niezwykłych przysmaków

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2013 18:08
Albania to kraj, który turyści dopiero odkrywają. Podobnie z tamtejszą kuchnią. Niewielu zna bowiem smak byrka, niezwykle popularnego ciasta, nadziewanego mięsem, szpinakiem, bądź serem.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Musaka na Cykladach

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2013 18:10
- Moje dzieci pytają się gdzie jedziemy na wakacje? Mówię, że do Grecji. "Znowu do Grecji?" narzekają. Jak będziecie znać wszystkie greckie wyspy to wtedy pojedziemy gdzieś indziej – obiecuje Teo Vafidis.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Foodtrucki - nowa miłość Polaków

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2014 11:45
- Kiedyś to były objazdowe budy z jedzeniem, dziś foodtrucki są nieodłącznym elementem miejskiej kultury - opowiada Anna Maria Żurek, koordynatorka akcji Żarcie Na Kółkach. - Właściciele tych mobilnych kuchni dbają, by jedzenie było zdrowe i smaczne. A ich oferta jest poważną konkurencją dla tradycyjnych restauracji.
rozwiń zwiń