- Podczas zawodów dajemy z siebie 200 procent tego, co na treningach i nasze ciało czasem tego nie wytrzymuje, pojawiają się zasłabnięcia. Nieprzygotowanie treningowe i zdrowotne daje o sobie znać - mówi Czwórkowy gość, ekspertka do spraw żywienia sportowców, terapeuta zaburzeń żywienia.
Katarzyna Biłous, autorka książki "Dieta i trening. Jak zdrowo budować siłę i wytrzymałość", podkreśla, że wcale nie trzeba wiele trudu, by stworzyć profesjonalny plan żywienia pod treningi. Jej zdaniem należy przede wszystkim pamiętać o tym, czego łaknie nasz organizm.
Gość Kariny Terzoni wyjaśnia również czym jest glikogen i zdradza, kiedy boczki przestają topnieć, a spalamy mięśnie.
***
Tytuł audycji: Rozbiegani
Prowadzi: Karina Terzoni
Gość: Katarzyna Biłous (dietetyczka, ekspertka do spraw żywienia osób aktywnych, sportowców)
Data emisji: 9.04.2016
Godzina emisji: 11.00
pj/bch