Magia herbaty. Poznaj jej prawdziwą moc!

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2016 17:28
Jak smakuje dobra herbata? - To jest poezja. Istnieją aromaty, które ciężko nazwać. Picie takiego napoju to prawdziwa przygoda - mówiła Małgorzata Devos, znawczyni herbat.
Audio
  • Jaki rodzaj herbaty wybrać i jak parzyć, by dobrze smakował, a jednocześnie przyniósł oczekiwany efekt? (Się mówi/Czwórka)
Istnieją herbaty czarne, zielone, ale także niebieskie, białe, czy żółte. Którą z nich wybrać?
Istnieją herbaty czarne, zielone, ale także niebieskie, białe, czy żółte. Którą z nich wybrać?Foto: Glow Images/East News

Herbatę uwielbiają Anglicy, Rosjanie, a także Polacy. Coraz bardziej, obok czarnej herbaty, popularne są w naszym kraju jej zielone odmiany. Zimą zaś chętnie sięgamy po aromatyzowane, rozgrzewające napoje z korzennymi przyprawami. W programie wyjasnialiśmy, jak wybierać dobrą herbatę, a ekspertka tłumaczyła, jak parzyć liście, by uwalniały swój aromat z właściwą intensywnością.

- Generalna zasada brzmi: czarne zaparzamy wrzątkiem, zielone - nigdy - mówi gość Czwórki. Im krócej będziemy parzyć herbatę, tym bardziej będzie pobudzająca. Dla czarnej herbaty właściwa długość parzenia to 3-5 minut, zieloną wystarczy parzyć minutę - mówiła Devos.

W audycji rozmawialiśmy także o tym, czy warto słodzić herbatę i o jakich porach ją pić, by nie wpływała negatywnie na nasz organizm. Ekspertka tłumaczyła także, dlaczego azjatyckie herbaty są wyjątkowe.

***

Tytuł audycji: Się mówi

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Małgorzata Devos (znawczyni herbat, właścicielka herbaciarni)

Data emisji: 5.01.2016

Godzina emisji: 14.00

kd/jp

Czytaj także

Lek na starość? Najnowsze badania naukowe

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2015 18:19
Starość to nie choroba, to naturalne "zużywanie się" organizmu. Jednak ludzi, którzy chcieliby żyć jeszcze długo po przekroczeniu "setki", ucieszy fakt, że dzięki lekom na cukrzycę być może będzie to możliwe.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Rękodzieło. "Doceniamy pracę własnych rąk!"

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2016 16:20
- Zmienia się styl życia, zmienia się nasza świadomość. Wracamy do tradycji "Zrób to sam" Adama Słodowego - twierdzi Agnieszka Górska z pracowni "Kredka" i zapowiada renesans zajęć praktyczno-technicznych.
rozwiń zwiń