Zgodnie z definicją, głodówka to dieta, która ma poniżej 800 kcal. - Może ona obniżać odporność, ponieważ przeciwciała, które walczą z bakteriami i wirusami, to cząsteczki białka - wyjaśnia dietetyczka.
Dodaje też, że bezpieczniejszą wersją diety może być po prostu wyeliminowanie fast foodów, słodyczy, produktów smażonych i wysokokalorycznych. - Organizm spala wtedy tłuszcz ze zmagazynowanych rezerw. Także mózg pracuje zdecydowanie lepiej, możemy liczyć na przypływ energii i wzrost koncentracji. Jeśli chodzi o zdrowe niedojadanie, to nie ma tu żadnych negatywów - przekonuje Justyna Marszałkowska.
Ekspertka wyjaśnia też, kto absolutnie nie powinien stosować niskokalorycznej diety i przewiduje, co stanie się, jeśli będziemy przeplatać głodówkę okresami przejadania się.
***
Tytuł audycji: Dajesz radę
Prowadzi: Justyna Majchrzak
Gość: Justyna Marszałkowska (dietetyczka)
Data emisji: 9.02.2016
Godzina emisji: 12.00
mg