Woda. Ile i z jakimi dodatkami należy jej pić każdego dnia?
Nie zawsze mamy ochotę na "czystą" wodę. Alternatywą dla niej są własnoręcznie robione zdrowe wody smakowe wzbogacone o owoce, warzywa, przyprawy i zioła. - Wpływają na smak wody, ale nie na jej kaloryczność. Podstawowa woda smakowa zawiera listki bazylii, miętę, sok z cytryny - opowiadała ekspertka Czwórki. Jak tłumaczyła każdy z nas może wypracować w sobie potrzebę picia płynów, nawet osoby, które dotychczas nie były przyzwyczajone do spożywania aż takiej ich ilości. - Jeśli od dzieciństwa wypijamy zbyt małą ilość wody, nasz ośrodek pragnienia po latach się o nią nie upomina. Warto w takiej sytuacji ustawić sobie przypomnienie w telefonie i notować każdą wypitą szklankę płynów, by wiedzieć, ile tak naprawdę ich spożywamy. Z czasem organizm sam zacznie odczuwać pragnienie - mówiła Łańcuchowska-Jeziorowska.
Jak produkuje się wodę, która trafia do sklepów?
Jak "wrócić" do picia wody, gdy dotychczas na co dzień zastępowaliśmy ją herbatą, sokami, czy kawą? Którą z wód dostępnych na rynku wybrać i czym kierować się przy tym wyborze? Dlaczego warto przed każdym posiłkiem pić szklankę czystej wody? Odpowiedzi na te pytania szukaliśmy w audycji. W programie sprawdziliśmy również skład popularnej "kranówki" i to, czy rzeczywiście jest ona tak niezdrowa.
***
Tytuł audycji: Dajesz radę
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska (dietetyczka, autorka książki "Zdrowe wody")
Data emisji: 28.07.2017
Godzina emisji: 14.08
kd/kul