Jak przekonywał trener Kamil Kalka, utrzymanie prawidłowej diety i połączenie jej z ruchem jest ważne zwłaszcza dziś - w czasie popandemicznym. - Po covidzie zmienia się metabolizm i parametry fizjologiczne, tętno może być podniesione nawet do trzech miesięcy, więc dieta jest nieodzownym elementem - podkreślał ekspert. Jak tłumaczył, dodatkowo wysoko przetworzone jedzenie, na przykład typu fast food, wpływa nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale także na psychikę. - W błonie śluzowej żołądka wytwarza się stan zapalny, bardzo duża ilość kwasu mlekowego, skacze nam poziom cukru. W efekcie jesteśmy rozdrażnieni i śpiący, a dodatkowo stajemy się bardziej podatni na infekcje - tłumaczył.
Od czego zacząć - treningi jednocześnie ze zdrową dietą
Jak podkreślał, rozpoczęcie "nowego stylu życia" należy zacząć, jednocześnie trenując, odpowiednio się odżywiając, ale także dostatecznie nawadniając. - Nie można przesadzić, ale wszystko musi być ze sobą właściwie połączone, by było to skuteczne - wyliczał gość Czwórki. - Jeśli ktoś trenuje rano, proponuję napić się wody - w temperaturze pokojowej i niegazowanej, z sokiem z cytryny, to bardzo dobry przewodnik minerałów w organizmie. Dopiero po treningu jemy śniadanie: białko połączone z węglowodanami, w zależności od tego, jak trenujemy - wyliczał. - W takiej konfiguracji bardzo ważna będzie odpowiednia kolacja poprzedniego dnia, bez której możemy nie udźwignąć ćwiczeń przy treningu wytrzymałościowym - podkreślał.
05:55 _PR4_AAC 2022_05_25-15-21-04.mp3 Kamil Kalka opowiada o diecie dostosowanej do treningu (Czat Czwórki)
Słodkie nie znaczy dobre - postaw na naturalne składniki
Zdaniem gościa Czwórki słodkie napoje najczęściej nie są dobrym rozwiązaniem. - Mają po prostu bardzo dużo cukru pod różnymi postaciami i po czterdziestu minutach od wypicia najprawdopodobniej poziom naszej energii może drastycznie spaść - tłumaczył. Jak wyliczał, najlepiej spożywać bardzo dużą ilość kasz, m.in. typu kuskus, mądrze łączyć białka i węglowodany. - Przeróżne słodycze mogą zawierać ogromną ilość składników chemicznych, by miały długi termin przydatności do spożycia - podkreślał. - Zacznijmy od kilku dni z dietą, a w weekendy zróbmy sobie "wolne". To pomoże przede wszystkim naszej psychice. Warto także zrobić podstawowe badania, m.in. morfologię - podkreślał.
Dieta nie dla każdego - tu liczy się podejście indywidualne
Jak tłumaczyła dietetyk Ula Somow, w zawodowym sporcie dieta stanowi niezwykle istotny element. - Przede wszystkim zacznijmy od podstaw: sprawdźmy niedobory i błędy, które wpływają na nasze samopoczucie - wymieniała. - Dieta jest naszym narzędziem, jej proporcje i składniki mogą nam albo bardzo pomóc, albo bardzo zaszkodzić. Dostosujmy posiłki i ich pory do konkretnych jednostek treningowych.
08:26 _PR4_AAC 2022_05_25-15-42-28.mp3 Ula Somow o żywieniu w sporcie zawodowym i amatorskim (Czat Czwórki)
Jeśli sportowiec ma dzień wolny od treningów, na śniadanie może zjeść mniej węglowodanów - zamiast owsianki czy naleśników wybierze jajecznicę. - Z drugiej strony, jeśli planujemy jednostkę treningową na wysokim tempie, z dużym wysiłkiem, przede wszystkim sięgnijmy po pieczywo czy płatki owsiane, i obliczmy ich ilość zgodnie ze swoją masą ciała - wyliczała. - W amatorskim sporcie liczy się to, by dieta nie była "na chwilę", tylko by oznaczała zdrowy styl życia już na zawsze. Warto postawić na indywidualne potrzeby, nie stosujmy modnych diet, tylko znajdźmy własną drogę - podkreśliła.
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Goście: Kamil Kalka (trener), Ula Somow (dietetyk sportowy)
Data emisji: 25.05.2022
Godzina emisji: 15.15
kd