Savoir-vivre w restauracji. Kiedy dawać napiwki?

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2015 10:00
Jedni zostawiają napiwek zawsze, gdy są zadowoleni z obsługi, inni z zasady nigdy tego nie robią. Czy brak napiwku to nietakt?
W Polsce przyjęło się, że napiwek wynosi 10 proc. rachunku i zostawia się go raczej w eleganckich lokalach
W Polsce przyjęło się, że napiwek wynosi 10 proc. rachunku i zostawia się go raczej w eleganckich lokalachFoto: Pixabay (Domena publiczna)

W słynnej komedii "Dwa miliony dolarów napiwku", opartej na prawdziwych wydarzeniach, główny bohater, nie mając drobnych, obiecuje kelnerce połowę ewentualnej wygranej na loterii. Ku swojemu zaskoczeniu, wygrywa 4 miliony dolarów. Czy podzieli się nagrodą? Aby się tego dowiedzieć, musicie obejrzeć film. A co o napiwkach powiedzieliby specjaliści od savoir-vivre'u?

Krajem napiwków zdecydowanie są Stany Zjednoczone. Jeśli w restauracji nie zostawicie drobnej kwoty kelnerom, na pewno się o nią upomną. Z kolei w Japonii napiwki są traktowane jako szczyt nietaktu. Nawet zaokrąglanie rachunku jest niemile widziane. Za to w portugalskich restauracjach napiwek jest najczęściej z góry doliczany do rachunku. A jak to wygląda w Polsce? Rodzimym zwyczajom przyjrzymy się w najbliższej audycji.

***

Na "Dajesz radę" zapraszamy we wtorek (8.09) w godz. 12.00-13.00. Audycję prowadzi Beata Kwiatkowska.

mg/kul

Czytaj także

Food truck - jak działa restauracja na kółkach?

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2015 15:00
Burgery, pizza i dania kuchni świata przygotowywane w ciężarówkach i starych autobusach. Jedzenie z mobilnych restauracji podbija Polskę.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Sprawdź paragon! Jak oszukują nas sklepy?

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2015 17:00
Sprzedawcy, którzy nie wydają paragonów, prawdopodobnie unikają płacenia podatków. Warto zwrócić na to uwagę w trakcie zakupów.
rozwiń zwiń