Bezpieczna żywność - co to znaczy?

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2015 09:40
Na trzy dni przed Światowym Dniem Żywności weźmiemy pod lupę to, co trzymamy w naszych lodówkach.
Opakowania produktów spożywczych są dziś ważnym narzędziem, które pomaga skomponować zdrową dietę. Dlatego warto czytać etykiety
Opakowania produktów spożywczych są dziś ważnym narzędziem, które pomaga skomponować zdrową dietę. Dlatego warto czytać etykietyFoto: Pixabay/jarmoluk/dom. publiczna

Co to znaczy bezpieczna żywność? Świeża, wartościowa, czy może krajowa? Czy tanie jedzenie jest bezpieczne? Jak przechowywać żywność, by była zdrowa? Czy można trzymać jedzenie w otwartej puszce? I czy prawdą jest, że możemy jeść produkty do 3 dni po upływie daty ważności? Na te pytania odpowiemy z ekspertami.

Sprawdzimy też, co najczęściej wyrzucacie z jedzenia i podpowiemy, jak nie marnować żywności.

***

Na "Dajesz radę" zapraszamy we wtorek (6.10) w godz. 12.00-13.00. Audycję poprowadzi Justyna Majchrzak.

kul

Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria zdrowie
Czytaj także

Kasza. Magiczny składnik w polskiej kuchni?

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2015 16:23
- Dziś zapominamy o kaszy, a przecież mamy ją niemalże w genach, bo polskie posiłki obfitowały w nią już w średniowieczu - przekonują Paweł Łukasik oraz Grzegorz Targosz, blogerzy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Odchudzanie się lodami. Czy to możliwe?

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2015 10:00
Lody to przyjemności, której trudno sobie odmówić. Zdaniem niektórych jedzenie ich to sposób na to, by zrzucić zbędne kilogramy. Sprawdziliśmy, czy rzeczywiście tak jest.
rozwiń zwiń