Ile pączków to już jest obżarstwo?

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2014 06:00
Aż 100 milionów pączków mogą zjeść dziś Polacy. Tłustoczwartkowa tradycja zobowiązuje - jak nie skosztujesz, mogą spotkać cię niepowodzenia. Czy warto tak ryzykować?
Audio
  • Jak wygląda pączek idealny? (Czwórka/Poranek OnLine)
  • Poznaj przepis na najlepsze pączki na świecie(Czwórka/Poranek OnLine)
Dziś tradycyjnie obchodzimy Tłusty Czwartek, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Na zdjęciu jedna z cukierni w Warszawie
Dziś tradycyjnie obchodzimy Tłusty Czwartek, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Na zdjęciu jedna z cukierni w WarszawieFoto: PAP/Jakub Kamiński

Dietetycy uspokajają: jednodniowe obżarstwo nie zagraża naszej figurze. Zwłaszcza, że pączki zawieraja tłuszcze i węglowodany proste, czyli takie, które łatwo się wchłaniają i szybko przekładają na energię.

O ile dla łasuchów tłusty czwartek to jednej z najprzyjemniejszych dni w kalendarzu, dla cukierników oznacza on mnóstwo pracy. Od pozostałych świąt różni się zaś tym, że zdominowany jest przez jeden przysmak. - Skupiamy sie przede wszystkim na pączkach i faworkach - opowiada cukiernik Tomasz Szymczak. - Pracę zaczynamy dzień wcześniej, żeby ze wszystkim zdążyć na czas. Natomiast przygotowania do tłustego czwartku trwają od tygodnia. Trzeba naszykować pomadę, dobrze rozrobić powidła, a potem czas na wielkie smażenie. 100 do 200 tysięcy sztuk - to nasza norma.

Najlepszy przepis na tłusty czwartek >>>

A jak powinien wyglądać pączek idealny? - Powinien ważyć ok. 80 gramów i mieścić się w dłoni - wyjaśnia mistrz wypieków. - Jego kolor powinien być złocisty. Jesli zaś chodzi o nadzienie, to proponuję nie eksperymentować. Powidła wiśniowe albo nadzienie różane to jest bezpieczny i smaczny wybór.
Gdyby jednak ktoś miał ochotę na odrobinę szaleństwa, może skosztować też innych smaków - m. in. w polewie czekoladowej, z serem, z bitą śmietaną, z pomarańczą i imbirem, albo z chili.
(kul)

Czytaj także

Carving - bo człowiek je oczami...

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2013 11:00
Żyjemy w czasach, w których równie ważny co smak jest także wygląd potraw. Nic więc dziwnego, że szefowie kuchni i restauratorzy prześcigają się w pomysłach, które mają oczarować klientów.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Anna Starmach: podczas świąt jestem tradycjonalistką

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2013 18:29
- Nie lubię eksperymentować w kuchni podczas świąt. Uważam, że nasze tradycyjne potrawy są genialne i wyśmienite. Nie ma po co ich zmieniać - mówi w Czwórce Anna Starmach. - Jestem dumna z polskiej kuchni.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Staropolska kuchnia: bigos z raków i mięso kapłona

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2013 16:00
By choć przez chwilę poczuć smak dawnego, nawet średniowiecznego życia, wcale nie jest potrzebny wehikuł czasu. Niektóre potrawy można odtworzyć i przyrządzić nawet we własnej kuchni, trzeba tylko wiedzieć, jak się do tego zabrać.
rozwiń zwiń