Przez wiosnę i lato mieszkańcy Warszawy zdążyli się już przyzwyczaić do cotygodniowego targu Śniadaniowego na Żoliborzu, u zbiegu ulic Śmiałej i Wojska Polskiego. W czerwcu Targ pojawił się także na Ursynowie. By fani wspaniałych, sobotnich śniadań nie musieli się od nich odzwyczajać organizatorzy imprezy postarali się o zaaranżowanie sobót sezonu jesień-zima.
- Sezon jesień-zima zaczynamy na Żoliborzu, ale to pewnie nie będzie jedyna lokalizacja, w której się pojawimy - mówi Krzysztof Cybruch, współorganizator imprezy. - Jutro, 12 października, wyjątkowo spotkamy się w starym, letnim miejscu. Od kolejnego weekendu można będzie nas znaleźć w Gimnazjum nr 55. Zajmiemy przestrzeń szkoły, boiska i dziedzińca - zaprasza.
Targ Śniadaniowy nie jest oczywiście zwykłym targiem. Owszem można tam zrobić zakupy, ale to co przyciąga gości imprezy to śniadania podawane na miejscu. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Serwowane są dania kuchni różnych regionów świata. - Jest kuchnia etiopska, brazylijska, meksykańska, węgierska, hiszpańska, holenderska - wymienia gość "Poranka OnLine". - Nie brakuje też klasycznych polskich śniadań.
Krzysztof Cybruch w Czwórce/ fot. Wojciech Kusiński
Bezspornym atutem Targu Śniadaniowego jest integracja. Obcy ludzie uśmiechają się do siebie. Przychodzą matki z dziećmi, seniorzy, młodzież. Każdy oprócz zjedzenia pysznego posiłku może liczyć na jakieś rozrywki. W przestrzeni Targu organizowane są warsztaty teatralne i muzyczne, zajęcia dla dzieci, nie brakuje muzyki na żywo.
Sezon jesienno-zimowy na Targu Śniadaniowym rozpoczyna się wyjątkowo ciekawie, zbliżające się listopadowe dni przyniosą ze sobą święto dyni - różne rodzaje zup dyniowych to wystarczający powód by wybrać się na Targ.
Targ Śniadaniowy
Zapraszamy również do wysłuchania materiału o tłoczonych sokach jabłkowych - o tych przysmakach opowiadają Paweł Dobrosz z Tłoczni Soków Jabłkowych i Krzysztof Cybruch z Targu Śniadaniowego.
(pj)