Problem otyłości dotyka wszystkich bez względu na wiek i płeć, a w grupie ryzyka są m.in. kobiety w tzw. wieku prokreacyjnym, czyli przyszłe mamy i kobiety w ciąży.
A te muszą dawać sobie radę z wieloma przeciwnościami, m.in. tzw. zachciankami swoich własnych organizmów. Zwłaszcza, że kilka zbędnych kilogramów stanowi poważne zagrożenie nie tylko dla zdrowia samych kobiet, ale także ich dzieci. – Nadwaga u kobiety ciężarnej powoduje różne komplikacje w przebiegu ciąży – tłumaczy Aneta Grajda, specjalista ds. żywienia i dietetyk Centrum Zdrowia Dziecka. – Zwiększa się częstotliwość występowania podwyższonego ciśnienia krwi, czy stanów przedrzucawkowych. Do tego dochodzą komplikacje u dzieci: wcześniejszy poród, poronienia, a także wady wrodzone.
Dlatego warto pamiętać, że to, co je przyszła matka, je także jej dziecko. - Trzeba unikać soli, słodyczy, lody też podobno nie są najzdrowsze - mówi jedna z przyszłych matek. - Warto jednak jeść więcej mięsa, buraczki i natkę pietruszki, żeby było dużo żelaza dla dziecka.
Edukacja żywieniowa jest więc w momencie ciąży niezwykle istotna, a Instytut Żywności i Żywienia wraz z Instytutem Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka przygotował akcję edukacyjną, skierowaną do kobiet ciężarnych i matek karmiących. – Opieką edukacyjną chcemy objąć 28 tys. kobiet ciężarnych – mówi Grajda. – Będą one mogły uzyskać bezpłatne porady, oraz materiały pomocne w zatroszczeniu się o siebie.
(kd)