Wyrzucamy za dużo jedzenia

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2013 14:30
Jesteśmy w niechlubnej czołówce państw Unii Europejskich, w których marnuje i wyrzuca się najwięcej jedzenia. Banki żywności powstały po to, aby odwrócić tę fatalną tendencję i idzie im coraz lepiej.
Audio
  • Banki Żywności w Polsce działają coraz prężniej (Czwórka/4 do 4)
Wyrzucamy za dużo jedzenia
Foto: Lobo/Wikimedia Commons/CC

- W Polsce marnuje się dziewięć ton żywności rocznie, co sytuuje nas wśród pięciu państw UE, wśród których wyrzuca się jej najwięcej - przytacza w "4 do 4" smutne dane Maria Gosiewska z Federacji Polskich Banków Żywności. - Wyprzedają nas tylko Wielka Brytania, Niemcy, Holandia i Francja. Marnujemy z wielu powodów, ale najważniejszym z nich, do czego Polacy wprost się przyznają, jest przegapienie terminu ważności do spożycia.
Kolejny problem Polaków, który bezpośrednio wpływa na to, ile jedzenia wyrzucamy, to brak wiedzy w temacie jego przechowywania. - Nie wiemy, w jakich temperaturach i warunkach należy trzymać poszczególne artykuły - mówi szef kuchni Jasiek Kuroń. - Lodówka nie powinna być szczelnie zapełniona, ale już zamrażarka jak najbarzdiej. Wędlinę należy przechowywać w wyższej temperaturze niż surowe mięso. Banany nie powinny być trzymane z innymi owocami czy warzywami, bo wydzielają gaz, który wpływa na psucie się. Mało wiemy o tym wszystkim, nie zawsze też myślimy o tym, żeby po prostu kupować produkty, które mogą wytrzymać dłużej.

Jeszcze inną kwestią była możliwość przekazywania przez wielkie firmy czy hipermarkety produktów, które zbliżają się do przekroczenia daty przydatności (lub są delikatnie po, ale można je spożyć) dla potrzebujących. Należało od tego odprowadzić podatek. To się na szczęście zmieniło i najbardziej skorzystały na tym oczywiście Banki Żywności.

/

- To była dla nas bardzo duża zmiana i naprawdę niezwykle się cieszymy, że od 1 października każdy, kto chce nas wspomóc może to zrobić i być zwolnionym z podatku od darowizny - mówi Maria Gosiewska. - Ta żywność musi być przeznaczona na cele charatatywne. Od kiedy tylko weszła ta zmiana udało się nawiązać współpracę z dużymi sieciami handlowymi i wszystko idzie coraz lepiej.
Oby był to początek pozytywnych zmian, które pomogą w zmianie naszej niekorzystnej pozycji w rankingu państw, które wyrzucają najwięcej żywności. A jak to ze zmianami bywa, najłatwiej zacząć od siebie i naszych nawyków.
(ac)

Czytaj także

Unia Europejska zaczyna żyć ekologicznie?

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2012 10:00
W audycji rozmawialiśmy m.in. o "eksperimental garden” – ogrodach zakładanych w europejskich miastach. Pomysł opiera się na własnej produkcji (w ogródkach) i sąsiedzkiej wymianie żywności.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wielka Brytania: zostanie powołana policja żywnościowa?

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2013 20:21
Brytyjski rząd powinien powołać specjalną jednostkę do walki z przestępstwami na rynku żywności. Taką opinię wyraził profesor Chris Elliott z uniwersytetu Queen's w Belfaście - autor raportu na temat głośnego skandalu z pojawieniem się koniny w wyrobach mięsnych w brytyjskich supermarketach.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nie wymagamy, więc dostajemy żywność drugiej jakości?

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2013 10:50
- Konsument powinien być bardzo dobrze poinformowany co je, ile je i jaki skład ma ta żywność, produkt który spożywa - mówią specjaliści. A jak to wygląda w praktyce sprawdzała Ewelina Grygiel.
rozwiń zwiń