Tajemnice zawarte na etykietach

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2014 14:51
Kupujący ma prawo wiedzieć, co kupuje. To, wydawałoby się, "oczywista oczywistość", ale czy tak naprawdę rozumiemy, jakie informacje producenci umieszczają na etykietach produktów, które chcemy nabyć?
Przy dokonywaniu wszelkich zakupów warto się upewnić czy mamy prawo do zwrotu towaru i odstąpienia od umowy
Przy dokonywaniu wszelkich zakupów warto się upewnić czy mamy prawo do zwrotu towaru i odstąpienia od umowyFoto: Glow Images/East News

Po pierwsze trwałość produktu, która jest podawana w postaci daty, do której najlepiej jest spożyć dany produkt - najczęściej w formie "Należy spożyć przed…". Na szybko psującej się żywności pojawia się najczęściej napis "Zużyć do…".

Czym różnią się w praktyce te daty? Czy można użyć bezpiecznie produktu przeterminowanego?

Po odpowiedzi na te pytania zapraszamy do Czwórki już we wtorek, 25 marca, po godz. 14.00. Audycja do "4 do 4" od godz 13.00 do 15.00.

Zobacz więcej na temat: Czwórka zakupy zdrowie
Czytaj także

Dlaczego nie można zamrażać jedzenia drugi raz?

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2014 16:00
Mówi się, że ponownie zamrożony posiłek psuje się. Dlaczego tak się dzieje?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wolne niedziele to czas dla rodziny czy groźba bezrobocia?

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2014 13:00
Znów pojawił się pomysł wprowadzenia zakazu handlu w niedziele. Dziś dyskusje trwają nad dwoma projektami, poselskim i opracowanym przez obywatelski komitet Wolna Niedziela.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Mężczyźni kochają burgery. A co ze zdrowiem?

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2014 19:00
Jest mecz, jest impreza - cieszą się panowie. I zasiadają do stołu zastawionego chipsami, piwem oraz pizzą. Jeden wieczór spędzony w męskim gronie może mieć wartość nawet 4000 kalorii. A co ze zdrowym odżywianiem?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Cukier już nie krzepi. Biała śmierć kryje się wszędzie

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2014 09:00
Kiedyś był synonimem zdrowia. Wystarczy przypomnieć słynne hasło reklamowe "Cukier krzepi", które wymyślił Melchior Wańkowicz. Jednak przez lata nasze podejście do cukru się zmieniło.
rozwiń zwiń