Konkurs "Gary Move Out" uznajemy za zakończony!
Przez ostatnie tygodnie, codziennie poznawaliśmy nowy przepis na coś pysznego, prostego… w zasadzie Czterogramowego. Nie było łatwo, przepisy przychodziły tonami, a Duże Pe i Rudanacja mieli problem, by choć na chwilę opuścić kuchnię!
Ideą audycji "Cztery:Gramy!" jest rozsyłanie dobrej energii… konkurs "Gary Move Out" dba o to, by epicentrum energii tymczasowo przenieść do żołądka!
Nie bądźcie leniami, tylko gotujcie.
Przepisy są tu (jakby ktoś narzekał na brak weny!) garnki w dłoń i słyszymy się 19stej!
Koktajl miodowo-brzoskwiniowy
Składniki:
2 banany
1 szklanka mleka
4 połówki brzoskwiń odsączonych z zalewy
3-4 łyżki miodu (do smaku)
odrobina kardamonu
odrobina imbiru
Przygotowanie:
Żadna filozofia, bo przecież chodzi o to, żeby było szybko i sprawnie, prawda? Wrzucamy więc do wysokiego garnka lub pojemnika banany, brzoskwinie i przyprawy, zalewamy mlekiem, doprawiamy miodem i blendujemy przez 2 minuty. Oczywiście miodu można dodać więcej lub z niego zrezygnować - brzoskwinie i banany są i tak słodkie. Choć ja osobiście przepadam za charakterystycznym miodowym posmakiem... ;-)
---
4 kroki do zaskoczenia
1. wyjąć brzoskwinie z puszki i ułożyć na talerzu zagłębieniem po pestce do góry
2. tuńczyka wyłożyć do małej miseczki
3. do tuńczyka dodać łyżeczkę majonezu i dobrze wymieszać
4. masę tuńczykową wyłożyć na połówki brzoskwiń
Gotowe!
Bardzo proste, a jakże wyszukane połączenie ;)
---
Łosoś "po francusku"
300 g łososia bez skóry,1 gotowe chodzi francuskie
, słoiczek pesto
, świeża bazylia,
4 plasterki pomidora
Łososia ciach ciach tymi nożami co są do wygrania na 4 kawałki, nacieramy pesto i na 4 godziny do lodówki. Z ciasta wycinamy 4 prostokąty, kładziemy po kawałku łososia, plaster pomidora i listki bazylii. Ciasto zawijamy na rogach, tworząc podwyżki.
Całość do pieca na 3x4 minuty w 210 stopniach. Smacznego :-)
----
Kanapka Elvisa
Bierzemy chleb tostowy, smarujemy zoba kawałki od wewnętrznej strony masłem orzechowym z orzeszków ziemnych (najlepiej takim z kawałkami orzeszków). W środek wkrajamy kawałki banana. Na zewnątrz trochę zwykłego masła i do tostera czy jak go tam zwał maszyny do sandwiczy :)
Każdy z tych smaków jest banalny ale jako suma smaków działają porażająco. Najlepiej na rano i na kaca. A! I podobno na 99% autorem przepisu jest Elvis!
----
Zapiekanki z pieczarkami
Potrzebujecie 4 kromki chleba. Najlepiej aby były duże. 4 duże pieczarki, 4 plastry żółtego sera, 4 plastry cebuli czerwonej, 4 plastry pomidora. Odrobina masła do smażenia.
Grzyby kroicie na pół i później w plasterki, podsmażacie razem z cebulą, tak aby lekko się zarumieniły. Podsmażone grzyby rozkładacie na tych 4 kromkach chleba, na to kładziecie ser i wkładacie do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 4 minuty. Wyciągacie kładziecie pomidora i do tego 4 krople ketchupu.
----
Leczo
Do gara, na rozgrzany olej lub oliwkę wrzuć pociachane w kostkę mięsio (boczek) lub kiełbachę, przypraw (sól, pieprz), zrumień.
Następnie dodaj cebulkę, zrumień. Dodaj obranego ze skóry, wydrążonego i pokrojonego w kostkę kabaczka. Zostaw na małym ogniu do zmięknięcia. Pod koniec gotowania dodaj pomidory z puszki bez skórki, całość uduś razem :)
Gwarantowane niebo w gębie, najlepsze na drugi dzień:)
----
Omlet
Składniki (1 porcja):
2 jajka, szczypta soli, masło do smażenia, ulubione dodatki np.: posiekana dymka (lub szczypiorek), pokrojona drobno szynka, wiórki żółtego sera, dodatkowo, do podania: 2 kromki chleba razowego, 2 liście sałaty, pomidorki koktajlowe, dodatkowy szczypiorek
Przygotowanie:
Jajka rozmącić (np. w kubku) dodając szczyptę soli. Na małej patelni rozgrzać odrobinę masła, wylać masę jajeczną tak, aby pokryła dno patelni, na wierzchu porozrzucać dodatki (1). Smażyć na niewielkim ogniu, aż jajko się zetnie. Można podczas smażenia przechylając lekko patelnię podważać delikatnie brzeg frittaty, aby nieścięta masa wpłynęła pod spód i miała szansę się usmażyć. Po uzyskaniu odpowiedniego stopnia "dosmażenia", złożyć omlet na trzy części (2,3), przekroić na pół i ułożyć na przygotowanym wcześniej pieczywie. Posypać szczypiorkiem, podawać z sałatą i pomidorkami. Smacznego!
----
Krewetki
Na dużą ilość rozgrzanej oliwy lecą 4 ząbki posiekanego czosnku i papryczka chilli - 30s podsmażania. Do nich dołączają krewetki (tylko nie koktajlowe). Jak krewety się zarumienią to podlewamy szklanką białego wina półwytrawnego i dusimy z 5 min. Szczypta soli, trochę pieprzu.
Garść natki pietruszki ląduje w patelni na końcu, a za nią makaron spaghetti (wcześniej ugotowany oczywiście ;) - nie przelewać go zimną wodą. Mieszamy i od razu podajemy.
Wino i duża ilość oliwy zrobią przepyszny sos. Szybkie i pyszne!!!
------
Super przepis na szybki i prosty, ale mega-smaczny deser
Składniki: śmietanka 37%, tabliczka czekolady białej i ciemnej, gruszka, pistacje, cukier.
Śmietankę ubijamy mikserem, aż powstanie bita śmietana. Obie czekolady rozpuszczamy razem (najlepiej włożyć obie czekolady do miseczki i postawić miseczkę w garnku z gorącą wodą - roztopią się szybko pod wpływem ciepła). Czekamy, aż czekolada trochę ostygnie i mieszamy ją z ubitą śmietaną - już mamy mus czekoladowy!
Na patelni podsmażamy pociętą w kostkę gruszkę, posypujemy cukrem (karmelizujemy), dodajemy trochę niesolonych pistacji - Et Voila! Gotowe :) Do pucharków/ miseczek nakładamy mus czekoladowy, posypujemy karmelizowanymi gruszkami z pistacjami i deser możemy podawać do stołu.
-----
Marmite breakfast soldiers (Śniadaniowi żołnierze Marmite'u)
Składniki: jajko, kromka pieczywa tostowego, masło, Marmite
Przygotowanie: Jajko gotujemy na miękko. Pieczywo (zgodnie z przeznaczeniem :-) tostujemy. Smarujemy masłem i Marmitem. Kroimy w cienkie paski (4 z jednej kromki) - soldiers'y. Maczamy w żółtku i rozkoszujemy się smacznym, szybkim, ale jakże pożywnym posiłkiem.
----
Makaron na szybko i pysznie
Na patelni podsmażyć czosnek na oliwię z oliwek, dorzucić ugotowany makaron penne, dodać pokrojone suszone pomidory, mozarellę i coś zielonego np. świeżą bazylię lub rukolę. Podsmażyć, dodać sól pieprz.
tadam! :)
-----
Tosty
Składniki: dwa tosty, ser, szynka i pomidor
Potrzebne: nóż, żelazko, deska do krojenia
Przygotowanie: tosty przygrzać żelazkiem aż do zarumienienia, wcześniej pokrojoną szynkę, ser i kawełek pomidora włożyc do kanapki, prasować dalej, aż do roztopienia sera ---> smacznego ;)
-----
Tosty
8 kromek chleba tostowego - najlepiej pełnoziarnistego
8 grubych plastrów mozzarelli
8 grubych plastrów pomidorów
kilkanaście listków świeżej bazylii
3 łyżki oliwy
sól, pieprz i ewentualnie ulubiona przyprawa do grzanek
Przygotowanie:
Rozkładamy kromki chleba tostowego i skrapiamy oliwą. Na czterech kromkach układamy po dwa plastry mozzarelli i pomidorów, solimy, pieprzymy (można dodać odrobinę przyprawy do grzanek) i kładziemy kilka listków bazylii. Przykrywamy pozostałymi kromkami i zapiekamy w tosterze lub piekarniku przez 2-3 minuty.
Efekt? Tosty są chrupiące, ser pysznie się ciągnie, a zapach bazylii pobudza nozdrza wszystkich domowników
------
Tajemnicze coś
2-3 cukinie
kuskus
cytryna
ser feta
Kuskus zalewamy wrzątkiem, cukinie kilka minut dusimy, po czym posypujemy pokruszonym serem feta. Kuskus rozdrabniamy lekko skrapiamy cytryną i mieszamy z cukinią i fetą.
-------
4 minuty dla 4 osób
Bierzemy 4 banany, litr mleka, łyżeczkę cukru waniliowego dla osłody i litr lodów dla ochłody. Owoce widelcem lekko ugniatamy i do garczka przekładamy. Potem dodać proszę mleko i cukier, i lody, i to koniec jest etapu łączenia składników, proszę teraz zaprosić biesiadników. Przed podaniem proszę to wszystko zmiksować i do kubeczków zaserwować. Przyjemne chwile czekają już tylko tych co kosztują, bo dzieciństwa smak jest nam wszystkim w smak.
-------
Zapiekane ziemniaki faszerowane pieczarkami
Parę dużych ziemniaków (w zależności dla ilu osób) kroimy na pół i lekko podgotowujemy.
Potem wydrążamy każdą połówkę robiąc coś w rodzaju miseczki i smarujemy wewnątrz sosem czosnkowym (może być gotowy lub zrobiony) i dodajemy przyprawy - jakie kto lubi.
Zapiekamy w piekarniku i gdy już są prawie gotowe, wypełniamy ziemniaki podsmażonymi pieczarkami z cebulą. Następnie kładziemy na górę plasterek sera i na moment spowrotem do piekarnika.
--------
Muffiny owsiane
Składniki (na 12 babeczek):
1 szklanka pszennej mąki pełnoziarnistej
1 szklanka płatków owsianych
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko
1/3 szklanki ciemnego cukru
1/4 szklanki masła
1 szklanka mleka
dodatkowo: kawałki ciemnej czekolady, żurawina, orzechy, rodzynki
Przygotowanie:
Płatki zlej 1/2 szklanki mleka, odstaw na 10 minut. Jajko ubij z cukrem, dodaj masło. Do napęczniałych już płatków dodaj mąkę, resztę mleka i pozostałe suche składniki. Wymieszaj obie masy (surowe ciasto ma luźną konsystencję, mi przypomina piasek zmieszany z odrobiną wody), dodaj żurawinę, czekoladę, przełóż do foremek. Wierzch możesz dodatkowo posypać odrobiną ciemnego cukru. Piecz w 180C przez 15-18 minut.
-------
Tabbouleh (idealne na piknik):
Kuskus (całe opakowanie) zalać wrzątkiem wymieszaną z kostką rosołową (ja używam warzywnej). Jak wystygnie "rozruszać" widelcem.
W oddzielnym naczyniu: 4 pomidory dojrzałe pokroić w malutką kostkę. Dodać dwa zmiażdżone ząbki czosnku, trochę oliwy, soku z cytryny, sól, pieprz, bazylię (najlepiej świeżą), dużo dużo posiekanej świeżej mięty i pietruszki.
Wymieszać z kuskusem.
Odstawić do lodówki. I GOTOWE!