Przy wspólnym stole możemy poznawać bliskich nam ludzi, rozmawiać z nimi i co najważniejsze budować więzi. Siadając przy stole z kimś komu ufamy, kto jest dla nas ważny, czujemy się bezpiecznie, potrafimy dzielić się emocjami i ważnymi dla nas sprawami.
Istotnym jest to, że jedzenie jest formą spędzania wolnego czasu i budowania relacji społecznych Dorota Minta
- Psychologia i jedzenie - obie te dziedziny możemy połączyć bardzo mocno i one zawsze się łączyły, tylko nie nazywaliśmy tego wprost - mówi psycholożka Dorota Minta. - Jedzenie od zawsze towarzyszy człowiekowi, a psychologia opisuje człowieka. Możemy mówić o nierozerwalnym duecie - dodaje.
Jest sporo powiedzeń dotyczących jedzenia, co zauważa Czwórkowa ekspertka, "jesteś tym, co jesz", "przez żołądek do serca", i często wiążą się one z emocjami.
Świat kulinariów jest obecny też w naszych wspomnieniach z dzieciństwa, czasami zapach jakiejś potrawy zabiera nas w podróż do dawnych lat. Jak jedzenie łączy się ze wspomnieniami? Czy kuchnia połączona z salonem może sprzyjać relacjom? Czy szwedzki stół może integrować? Czy można celebrować jedzenie w samotności? O tym m.in. w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: "Strefa prywatna"
Prowadzi Jakub Jamrozek
Gość: Dorota Minta (psycholog i psychoterapeutka, Psycholodzy Lwowska)
Data emisji: 17.06.2019
Godzina emisji: 20.09
pj/ac