Trucizna w kulturze. Od Królewny Śnieżki aż po smog
Jak sól zmieniła nam smak?
- Sól wpłynęła na rozwój kultury kulinarnej na całym świecie, bo zanim stała się dodatkiem do potraw, była podstawowym składnikiem konserwacji jedzenia - tłumaczy Ewa Malika Szyc-Juchnowicz. - Dzięki niej powstało wiele przepisów, które nie tylko funkcjonują do dziś, ale też określają charakter danego miejsca.
14:38 [CZWORKA]Sztuka jedzenia 12 lipiec 2020.mp3 Jak przyprawy opowiadają o historii świata? (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Sól wzbogaciła także kuchnie świata o sosy. - Popularny w Azji sos rybny był już używany - jako sos garum - przez starożytnych Rzymian. Co ciekawe - tę przyprawę do dziś można kupić w krajach śródziemnomorskich - opowiada gość Czwórki.
Co w kinie jadają zabójcy? Schabowy, stek i cytrynę
16 sposobów na mieszanie sałaty z sosem
Jednym z bardziej atrakcyjnych kulinarnie miejsc w Europie jest południowa Francja, z której wywodzi się letni gulasz z warzyw, czyli ratatouille. - Papryka, cukinia, bakłażan, pomidor, cebula i zioła prowansalskie podstawowe składniki tego dania. Kroi się je i w trakcie gotowania miesza. Nazwa tego dania pochodzi od staroprowansalskiego słowa "toullier", co oznacza mieszać - wyjaśnia rozmówczyni Beaty Kwiatkowskiej. - Zresztą jeśli chodzi o ten język, to jest on bardzo bogaty w zwroty kulinarne. Francuzi mają 16 czasowników określających to, w jaki sposób należy łączyć sałatę z sosem - dodaje.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Ewa Malika Szyc-Juchnowicz (szefowa kuchni, restauratorka, filolog kulinarna)
Data emisji: 12.07.2020
Godzina emisji: 13.20
kul/kd