Czy ryba jest zdrowa... jak ryba?

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2011 08:23
Jakie gatunki ryb powinniśmy włączać do swojego menu, a jakich powinniśmy unikać? Dlaczego paluszki rybne wcale nie są zdrowe?
Audio

Ryba rybie nierówna... Mięso niektórych gatunków jest bardzo smaczne i ma duże wartości odżywcze, jednak specjaliści od żywienia człowieka twierdzą, że nie wszystkie gatunki ryb powinny znajdować się w naszym jadłospisie, zwłaszcza te przetworzone. Nie polecają na przykład paluszków rybnych czy ryb smażonych w głębokim tłuszczu.  

Światowa Organizacja Ekologiczna WWF opublikowała "Poradnik rybny" - przewodnik po gatunkach ryb, z którego można się dowiedzieć jakie gatunki są rekomendowane kupującym. Nie chodzi tu jednak tylko o walory smakowe i odżywcze ale także o ochronę zagrożonych gatunków. Dlatego lepiej zdecydować się na szczupaka, karpia czy flądrę i omijać szerokim łukiem produkty z łososia bałtyckiego, węgorza czy soli.

O rybach, które bez obaw możemy jeść i o takich, które z różnych względów powinniśmy ograniczyć w naszym menu opowiadała w "Poranku" Olga Mickiewicz (posłuchajcie załączonego pliku dźwiękowego).


dm

Zobacz więcej na temat: zdrowie
Czytaj także

Coraz mniej łowimy, coraz więcej przetwarzamy

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2011 15:30
Wzrasta cena ryb na świecie. W Polsce łowimy i jemy ich coraz mniej, za to dużo importujemy, przetwarzamy i sprzedajemy za granicę.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nie noś karpia w siatce. Z lodu będzie smaczniejszy

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 16:32
"Oszczędź karpiom cierpienia - kupuj je z lodu" - pod takim hasłem Klub Gaja, jak co roku, przekonuje nas by na święta nie kupować żywych ryb.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Świąteczna ryba od dziś już nic nie zje

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2011 12:12
Karpie, które jemy w Wigilię są odławiane już teraz. Ryby przejdą specjalną kwarantannę - będą trzymane w wielkich akwariach i przestaną dostawać pokarm.
rozwiń zwiń